ßßß
Zapraszam na pyszne drożdżówki z twarogiem i skórką pomarańczową. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym wypiekaniu na śniadanie, tym razem organizowane przez Pawła i Magdę . Polecam Wam te drożdżówki, są po prostu pyszne. Właśnie wróciłam z długiego spaceru i przy kawie zajadaliśmy te bułeczki, mniam.Zapraszam :-)Składniki:rozczyn- 125 ml ciepłego mleka- 25 g świeżych drożdży- 3 łyżki cukru trzcinowegociasta- 340 g mąki tortowej (ja dałam mąkę pszenną typ 500)- 40 g roztopionego masła- 2 żółtka- łyżka cukru z prawdziwą wanilią- szczypta solinadzienie- 500 g twarogu półtłustego- 1 jajko- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią- 2 łyżki skórki pomarańczowejlukier (sok z cytryny z cukrem pudrem) lub cukier puderWykonanie:Do kubka wlewamy ciepłe mleko i rozrabiamy drożdże i cukier. Odstawiamy na 15 minut, aby podrosły. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopione masło,żółtka, cukier i szczyptę soli oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Na blacie lub stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt. Przygotowujemy nadzienie - mieszamy twaróg z jajkiem, cukrem waniliowym i skórką i rozkładamy nadzienie na środku rozwałkowanego ciasta. Zakładamy górną część ciasta a potem dolną. Kroimy na 12 części i każdą z nich skręcamy w połowie. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem co nam zostało. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, grzanie góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Studzimy na kratce. Bułki możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.


A to obrazek pomocny przy robieniu drożdżówek.
Drożdżówki piekłam razem z:- Bożenką- Izą- Pawłem- Lidią- Asią- Zuzanną- Alinką- Pauliną- Joanną- Kasią- Magdą- Elą- Ewelina