Wykonanie
Zapraszam na pyszne drożdżówki z
twarogiem i
skórką pomarańczową. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym wypiekaniu na śniadanie, tym razem organizowane przez Pawła i
Magdę . Polecam Wam te drożdżówki, są po prostu pyszne. Właśnie wróciłam z długiego spaceru i przy
kawie zajadaliśmy te bułeczki, mniam.Zapraszam :-)Składniki:rozczyn- 125 ml ciepłego
mleka- 25 g świeżych
drożdży- 3 łyżki
cukru trzcinowegociasta- 340 g
mąki tortowej (ja dałam
mąkę pszenną typ 500)- 40 g roztopionego
masła- 2
żółtka- łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią- szczypta
solinadzienie- 500 g
twarogu półtłustego- 1
jajko- 1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią- 2 łyżki
skórki pomarańczowejlukier (
sok z cytryny z
cukrem pudrem) lub
cukier puderWykonanie:Do kubka wlewamy ciepłe
mleko i rozrabiamy
drożdże i
cukier. Odstawiamy na 15 minut, aby podrosły. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy roztopione
masło,
żółtka,
cukier i szczyptę
soli oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Na blacie lub stolnicy podsypanej
mąką rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt. Przygotowujemy nadzienie - mieszamy
twaróg z
jajkiem,
cukrem waniliowym i skórką i rozkładamy nadzienie na środku rozwałkowanego ciasta. Zakładamy górną część ciasta a
potem dolną. Kroimy na 12 części i każdą z nich skręcamy w połowie. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy
białkiem co nam zostało. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, grzanie góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Studzimy na kratce.
Bułki możemy polać lukrem lub posypać
cukrem pudrem.
A to obrazek pomocny przy robieniu drożdżówek.
Drożdżówki piekłam razem z:- Bożenką- Izą- Pawłem- Lidią-
Asią- Zuzanną- Alinką- Pauliną- Joanną-
Kasią-
Magdą- Elą- Ewelina