ßßß Cookit - przepis na Bułki zajączki

Bułki zajączki

nazwa

Wykonanie

Tak mi się spodobały bułeczki zajączki, że postanowiłam je zrobić raz jeszcze, tym razem innym sposobem i z innego przepisu. Pomysł znalazłam na blogu u Asi . Co prawda nie wyszły mi takie ładne, ale zapewniam Was, że są pyszne. Z domowym dżemem zjedliśmy je na śniadanie. Jak będę je robiła kolejny raz z pewnością wyjdą ładniejsze. Bułeczki zrobiłam z połowy porcji.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 180 ml mleka
- 1/4 kostki masła
- 1 jajko
- 15 g świeżych drożdży
- jajko do posmarowania bułeczek
- rodzynki na nos
- siemie lniane na oczy
- prażone ziarenka Słoneczne Pola do posypania
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy do temperatury max 37 stopni i rozkruszamy w nim drożdże z cukrem. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól, dodajemy miękkie masło, jajko i wlewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Ja wyrobiłam w moim thermomix (pozycja interwał 1,5 minuty). Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny, aby wyrosło. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiamy ponownie. Z ciasta robimy 4 większe kulki, cztery mniejsze i 4 malutkie. Z większych kulek robimy długie ruloniki i zwijamy w slimaka, ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie z mniejszych kulek robimy głowę, nacinamy w połowie i lekko rozchylamy uszy, przyklejamy za pomocą rozbełtanego jajka do tułowia. Z malutkich kuleczek robimy ogonki i przyklejamy do tułowia z boku. Z rodzynek robimy nos - mocno wcskamy w środek głowy a z siemienia robimy oczy. Posypujemy ziarenkami. Na uszach robimy małe wgłębienia nożem. Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem. Z podanych składników wyszły 4 bułki.
Bułki zostawiamy jeszcze na 20 minut, aby podrosły i pieczemy je w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni, grzanie góra dół, przez 20 minut do zarumienienia. Studzimy na kratce.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/04/buki-zajaczki.html