ßßß Cookit - przepis na Weekendowe kucharzenie: Chałka baby Ani :D

Weekendowe kucharzenie: Chałka baby Ani :D

nazwa

Wykonanie

Wiem, miała być soczewica...Soczewica będzie tuż po tym poście :)
Wczoraj miałam w planach zrobić pierogi z soczewicą ale dopadła mnie niemoc i błogie lenistwo. Wieczorem jednak się zmobilizowałam bo zachciało mi się coś na słodko...Padło na chałkę! Od razu przyznaję, że mistrzem to ja może jestem, ale CHAŁY, a nie chałki. Nie umiem zaplatać jej "na okrągło" no i nie jest chyba taaaaaaaak puszysta, jak być powinna. Niemniej jednak zawsze jest smaczna i znika w mgnieniu oka!
Składniki:
40g drożdży
szklanka ciepłego mleka
3/4 szklanki cukru
ok. 3 szklanki mąki
łyżeczka soli
100g miękkiego masła
2 jajka
solidna garść rodzynek (opcjonalnie)
sezam (opcjonalnie)
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. W rondelku podgrzewamy mleko z kilkoma łyżkami cukru. Zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. Wsypujemy kilka łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie do większej miski wsypujemy pozostałą część mąki i cukru oraz sól. Wszystko chwilę mieszamy, dodajemy miękkie masło, rozczyn, 2 jajka i rodzynki. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Jeżeli ciasto cały czas będzie się lepiło, podsypcie więcej mąki.
Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na +/- 30 min.
Po przygotowaniu chałki odstawiamy ją ponownie na 15 min. do wyrośnięcia, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni.
I już, mniam!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/09/weekendowe-kucharzenie-chaka-baby-ani-d.html