ßßß
Dzisiaj u mnie wielkie sprzątanie, wiosenne oczywiście. Mycie okien i wyganianie "kotów" kurzu z każdego miejsca i zakamarków. W wazonie tulipany, wszędzie pachnie i lśni. A na obiad zrobiłam placki ziemniaczane z serem, ostatnio widziałam podobne u Tysi, więc postanowiłam też zrobić.Moje są smazone na patelni, bo piekarnik okupuje chlebek na zakwasie a wszyscy głodni i nie chcieli czekać. Następnym razem upiekę właśnie w piekarniku.Nawet psiak się dzisiaj nie uchronił, wpadł pod prysznic na małe kąpanie. Zamierzam jeszcze dzisiaj zrobić babkę i przygotować kotlety na świąteczny obiad, mrożę je a potem wyciągam i odgrzewam w piekarniku, nie lubię w święta stać cały czas w kuchni przy garach. Wolę iść z rodzinką na spacer i cieszyć się świątecznym dniem. Miłej soboty Wam życzę.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 1,5 kg ziemniaków- 1 cebula- 1 marchewka- 100 g sera korycińskiego- 1 ząbek czosnku- sól, pieprz- szczypta kurkumy- kilka listków świeżej bazyli- olej (użyłam Rapso)- jogurt naturalny mały- 1 ząbek czosnku- 1 łyżeczka przyprawy tzatziki- garść posiekanego szczypiorkuPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, dodajemy posiekaną drobno cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku, wsypujemy łyżeczkę soli i odstawiamy na 15-20 minut. Następnie ziemniaki mocno odciskamy z wody, dodajemy startą marchew i ser koryciński, doprawiamy pieprzem i wsypujemy posiekaną bazylię. Na patelnię wlewamy olej i łyżką nakładamy ziemniaki i formujemy niezbyt grube placki, smażymy na złoty kolor z dwóch stron.Jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i przyprawą.Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, przekładamy na talerze, podajemy z sosem i posypujemy szczypiorkiem.





