ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z pastą z fasoli

Zapiekanka z pastą z fasoli

nazwa

Wykonanie

Robiłam ostatnio pastę z fasoli i suszonych pomidorów na kanapki, tak nam zasmakowała, że postanowiłam z nią zaszaleć. I tak wyszły pyszne zapiekanki z pastą, pełne smaków i aromatów. Rewelacja w smaku i coś innego. Po świątecznym mięsnym szaleństwie takie zapiekanki to super pomysł, bardzo wszystkim smakowały. Robi się je szybko, można je podać na obiad lub wczesną kolację, na imprezie też się sprawdzą.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 3 bagietki
- 12 plastrów sera
- puszka fasoli białej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 pomidorów suszonych z zalewy
- sól, pieprz
- papryka czerwona stożkowa
- listki świeżej bazylii
- sos 1000 wysp Develey
Wykonanie:
Fasolę odsączyć i wrzucic do blendera, zmiksować. Dodać pomidory z zalewy i podsmażoną cebulkę z wyciśniętym czosnkiem. Dodać sól i pieprz i łyżkę oleju ze słoika z pomidorami. Ponownie zmiksować. Bagietki przekroić na pół, posmarować pastą, ułożyć plasterki papryki i ser żółty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku, temperatura 180 stopni przez 15-20 minut, grzanie góra-dół. Przełożyć na talerze, podawać z ketchuper, sosami. Posypać posiekaną bazylią.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/12/zapiekanka-z-pasta-z-fasoli.html