Wykonanie
Pięknie pachnący, efektowny a zarazem bardzo szybki i prosty krem. Alternatywa dla oblatanego już kremu
pomidorowego. Trzy rodzaje
pomidorów zapewniają wielowymiarowość smaku.
Bazyli też są dwa rodzaje, jak szaleć to szaleć! ;-)

Składniki:1 opakowanie
pomidorków koktajlowych /można zmieszać żółte i czerwone/4 duże
pomidoryparę
suszonych pomidorów (2-3)1
cebula2 ząbki
czosnkususzona
bazyliaświeża
bazylianatka pietruszkiocet z
czerwonego winaoliwa z oliweksólpieprzdo podania:
śmietana, tarty
ser, grzanki lub świeża
bagietka.Świeże
pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym -
pomidorki koktajlowe można zostawić w całości, natomiast większe
pomidory pokroić w grube kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w duże cząstki i dodać do
pomidorów. Całość wymieszać ze startymi ząbkami
czosnku,
solą,
pieprzem, szczyptą suszonej
bazylii, oraz
natką pietruszki. Obficie pokropić
oliwą i wymieszać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. na ok. 15 minut, tak, aby
pomidorki rozmiękły.

Razem z całym płynem, który powstał w naczyniu, przelać do garnka, dodać sporą garść świeżej
bazylii,
suszone pomidory oraz małą łyżeczkę
octu i zmiksować. Jeśli całość wyjdzie zbyt gęsta, można dodać trochę
wody, ale wtedy warto krem lekko zagotować, żeby się smaki połączyły z
wodą. Posmakować i doprawić do smaku. Jeśli
pomidory nie są zbyt słodkie lub po prostu krem wyda się zbyt kwaśny można dodać szczyptę
cukru.