Wykonanie

Znalazłam przepis na
bułki z przyprawą
curry i
cukinią. Zaintersował mnie ten przepis, ponieważ lubie
curry i dodaje do potraw dość często. Ma taki specyficzny smak, nie każdy lubi tą przyprawę, ja bardzo. Nie zawiodłam się, buły wyszły pyszne, bardzo aromatyczne w smaku. Polecam, wypróbujcie.Super na śniadanie lub jako dodatek do grilla, my tak właśnie je zjedliśmy, a posmarowane
masłem z przyprawami i zapieczone na grillu są po prostu rewelacyjne. Dodałam od siebie ziarenka z Ziarenkowa .Orginalny przepis znajdziecie na przepisownii - przepis Marzeny .Zachęcam do spróbowania :-)Składniki:- 520 g
mąki pszennej- 120 g
mleka- 120 g
wody- 20 g świeżych
drożdży- 150 g
cukinii- 1 łyżeczka
curry- 40 g miękkiego
masła- 1 łyżeczka
miodu- 1 łyżeczka
soli- 5 łyżeczek ziarenek
Słoneczne Pola ZiarenkowoWykonanie:
Cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odstawić do miski. Do miski wlać ciepłe
mleko (37 stopni), letnią
wodę ,
miód,
masło i pokruszyć
drożdże, wymieszać dokładnie ze sobą. Dodać
mąkę,
curry i
sól i wyrobić, ciasto jest dość luźne. Dodać
cukinie i ziarenka i wymieszać.Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny - ciasto ma podwoić swoją objętość. Następnie dłonie obsypać
mąką i formować
bułki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką, odstawić na godzinę. Posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać ziarenkami, naciąć na krzyż.Piec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra-dół w temperaturze 190 stopni przez 30-40 minut do zarumienienia się bułeczek. Po upieczeniu studzimy na kratce.Smacznego :-)







