Wykonanie
Dynia,
dynia i jeszcze raz
dynia :) Sporo tej dyni ostatnio, ale tak to jest jak się otrzymuje olbrzymi jej kawał prosto z ogródka. Tym razem postanowiłam przerobić to piękne i smaczne warzywo na zupę. Sama
dynia nie jest wystarczająco intensywna w smaku, dlatego dobrze połączyć ją z bardziej wyrazistymi składnikami. Ja postanowiłam dodać:POTRZEBNE SKŁADNIKIcała mała
dynia lub połowa średniej2
papryki (żółta i czerwona)1
cebula2 ząbki
czosnku2
pomidory1 puszka
pomidorów w zalewie1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
octu balsamicznego0,5 łyżeczki słodkiej
czerwonej paprykiszczypta ostrej,
czerwonej paprykiziele angielskieliście laurowesólświeżo mielony
pieprzczarne oliwkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIA na sporej wielkości patelni rozgrzać
olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę, dodać drobno pokrojone ząbki
czosnku. Gdy
cebula się lekko zeszkli dodać obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę
dynię. Kiedy
dynia zacznie lekko zmieniać kolor dodać pokrojoną w duże kawałki
paprykę,
ziele angielskie i
liście laurowe. Wszystko smażyć przez około 5-7 minut na średnim ogniu,przełożyć warzywa do około 5 litrowego garnka, dodać 2
pomidory obrane wcześniej ze skórki i
pomidory z puszki. Wszystko lekko poddusić i dodać ciepłą, zagotowaną
wodę wypełniając garnek. Wszystko razem zagotować, następnie zmniejszyć ogień dodać
ocet balsamiczny,
miód,
paprykę słodką, ostrą,
sól i
pieprz do smaku i gotować warzywa na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 30-40 min,zdjąć garnek z ognia, wyciągnąć
ziele angielskie i
liście laurowe i wszystkie składniki zblendować na gładką masę. W razie potrzeby doprawić. Najlepiej podać zupę po około 10 minutach od zblendowania, żeby smaki na nowo się ‚ułożyły’. Zupa świetnie smakuje serwowana z
czarnymi oliwkami – doskonale uzupełniają one smak potrawy :) SMACZNEGO!
