ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z dyni, papryki i pomidorów

Zupa krem z dyni, papryki i pomidorów

nazwa

Wykonanie

Dynia, dynia i jeszcze raz dynia :) Sporo tej dyni ostatnio, ale tak to jest jak się otrzymuje olbrzymi jej kawał prosto z ogródka. Tym razem postanowiłam przerobić to piękne i smaczne warzywo na zupę. Sama dynia nie jest wystarczająco intensywna w smaku, dlatego dobrze połączyć ją z bardziej wyrazistymi składnikami. Ja postanowiłam dodać:
POTRZEBNE SKŁADNIKI
cała mała dynia lub połowa średniej
2 papryki (żółta i czerwona)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory
1 puszka pomidorów w zalewie
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
szczypta ostrej, czerwonej papryki
ziele angielskie
liście laurowe
sól
świeżo mielony pieprz
czarne oliwki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA na sporej wielkości patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać drobno pokrojone ząbki czosnku. Gdy cebula się lekko zeszkli dodać obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę dynię. Kiedy dynia zacznie lekko zmieniać kolor dodać pokrojoną w duże kawałki paprykę, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko smażyć przez około 5-7 minut na średnim ogniu,
przełożyć warzywa do około 5 litrowego garnka, dodać 2 pomidory obrane wcześniej ze skórki i pomidory z puszki. Wszystko lekko poddusić i dodać ciepłą, zagotowaną wodę wypełniając garnek. Wszystko razem zagotować, następnie zmniejszyć ogień dodać ocet balsamiczny, miód, paprykę słodką, ostrą, sól i pieprz do smaku i gotować warzywa na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 30-40 min,
zdjąć garnek z ognia, wyciągnąć ziele angielskie i liście laurowe i wszystkie składniki zblendować na gładką masę. W razie potrzeby doprawić. Najlepiej podać zupę po około 10 minutach od zblendowania, żeby smaki na nowo się ‚ułożyły’. Zupa świetnie smakuje serwowana z czarnymi oliwkami – doskonale uzupełniają one smak potrawy :) SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/zupa-krem-z-dyni-papryki-i-pomidorow