ßßß Cookit - przepis na Zrazy wołowe w sosie

Zrazy wołowe w sosie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
0,7 kg wołowiny
skórki razowego chleba
3 ogórki kiszone
kilka plastrów boczku
duża cebula
kilka suszonych grzybów
liść laurowy
mąka (do obtoczenia)
olej (do smażenia)
Przygotowanie
Wołowinę kroję na plastry o szerokości 1 cm, rozbijam. Przyprawiam z obu stron. Smaruje każdy musztardą. Ogórki kroję w ćwiartki, cebulę w piórka, boczek z cienkie paski, z razowego chleba odkrawam skórki. Na każdy plaster wołowiny kładę ćwiartkę ogórka, kilka piórek cebuli, pasek boczku i skórkę chleba. Całość zawijam w rulon i spinam wykałaczką (można także zawiązać nitką). Rulony obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony. Zrazy podlewam ok 300-400ml wody. Dodaje do sosu listek laurowy i namoczone pokrojone grzybki. Całość duszę około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania doprawiam sos do smaku. Podaje z ziemniakami.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/02/zrazy-woowe-w-sosie.html