ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami

Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
0,5kg mięsa mielonego wołowego
30dkg pieczarek
pół puszki kukurydzy
mały słoiczek przecieru pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml śmietany
sól, pieprz, bazylia, oregano
ok. 20dkg sera żółtego (startego)
Przygotowanie
Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na oleju. Pieczarki ścieram na tarce z dużymi oczkami, dodaje do cebuli i smażę. Następnie dodaje mięso mielone i całość podsmażam około 15 minut. Przyprawiam i dodaje pół słoiczka przecieru pomidorowego. Mieszam, podduszam chwilę i odstawiam do ostudzenia. Nadziewam suchy makaron (delikatnie, uważać, aby rurki nie popękały).
Naczynie żaroodporne smaruje masłem. Układam połowę rurek.
Śmietanę mieszam z drugą połową koncentratu pomidorowego oraz z 50 ml wody. Dosypuje sól, bazylię i oregano. Połowę wylewam na makaron. Układam drugą warstwę makaronu, polewam resztą śmietany. Na wierzch wykładam starty, żółty ser. Kto lubi może posypać go ziołami prowansalskimi.
Zapiekam pod przykryciem 35 minut w temperaturze 180 stopni. Odkrywam i zapiekam jeszcze kilka minut, żeby wierzch się zarumienił.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/01/cannelloni-z-miesem-mielonym-i.html