Wykonanie


Składniki: Na 23 pierogiFarsz:140g
szpinaku ( ja miałam świeży),50g
bekonu,1 woreczek
kaszy gryczanej (100g),1/2
cebuli,kilka
suszonych pomidorów z zalewy,
sól,
pieprz,
smalec.Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej (najlepiej tortowej),1
jajko,1 łyżka
oleju,niepełna szklanka gorącej
wody,szczypta
soli.Ponadto:1/2
cebuli,75g
bekonu,
smalec,
sól i ciut
oleju do gotującej się
wody.Przygotowanie:Farsz:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Szpinak przelać dwa
razy wrzącą
wodą, odcedzić i posiekać.
Pomidory suszone drobno pokroić.
Cebulę i
bekon pokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości
smalcu. Dodać
szpinak i
pomidory. Chwilę razem poddusić. Dodać ugotowaną i odcedzoną
kaszę. Wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku - próbować z kawałkiem
bekonu, gdyż z nim farsz jest bardziej słony.Ciasto: ( jeśli robisz pierogi z grubym
ciastem zrób z większej ilości
mąki)Wszystkie składniki razem połączyć i zagnieść ciasto - należy uważać by się nie oparzyć
wodą (najlepiej na początku składniki łączyć łyżką). Ciasto cieńko rozwałkować, podsypując delikatnie spód
mąką by się nie przykleiło do stolnicy. Szklanką wykrawać krążki.Nakładać farsz i dobrze zlepiać pierogi. Zagotować
wodę, osolić i dodać odrobinę
oleju. Pierogi podzielić na dwie tury gotowania. Gdy
woda się zagotuje wrzucić połowę pierogów, drewnianą łyżką zamieszać je delikatnie od
spodu. Chwilę po wypłynięciu na wierzch wyciągać pierogi. Z drugą porcją zrobić tak samo.
Cebulę i
bekon pokroić w kostkę, razem podsmażyć na
smalcu.Pierogi podawać z
cebulką i
bekonem.



Smacznego!!!