Wykonanie
Cześć =)
Udka z kurczaka, to ogólnie lubiane, niedrogie i powszechnie dostępne
mięso, które sprawdza się doskonale w najrozmaitszych potrawach i formach przyrządzenia.Najlepiej, jeśli będzie to
kurczak ekologiczny, czyli podwórkowy, z wiejskiego gospodarstwa, gdzie
kurczaki hodowane są w tradycyjny sposób i prowadzą wesoły, podwórkowy żywot.W poniższej wersji
kurczaka podwórkowego podałem z
sałatką z
pomidora,
rzodkiewki i
szczypiorku.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania pieczonych
udek z kurczaka podwórkowego, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (w zależności od ilości osób):-
udka z kurczaka podwórkowego (używam uniwersalnej nazwy "udka", natomiast profesjonalny podział to: ćwiartka, noga, udo i podudzie)-
sól,
pieprz-
majeranek lub
rozmaryn- inne ulubione
przyprawy, np.
papryka, czy
przyprawa do drobiu-olej/oliwa lub inny tłuszcz- ulubione warzywaSposób wykonania:1)
Udka z kurczaka (ćwiartki) myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na podudzie i udo. Nie musimy tego robić, możemy upiec i podać całe ćwiartki. W sklepach dostępne są także już podzielone ćwiartki.2) Przyprawiamy
solą,
pieprzem i innymi wybranymi
przyprawami.3) Naczynie żaroodporne podlewamy lekko
olejem i układamy w nim kawałki
kurczaka, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i pieczemy przez 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia, obracamy
kurczaki.
Smacznego =)