Wykonanie
Cześć =) Pieczony
filet z piersi kurczaka, to potrawa, która na
polskich stołach gości bardzo często. Powody takiego stanu rzeczy są przede wszystkim dwa. Po pierwsze, po prostu spożywamy dużo drobiu (
kurczaków), który obok
wieprzowiny, jest najczęściej jedzonym w Polsce
mięsem. Po drugie
filet z piersi kurczaka przygotowuje się łatwo i szybko.U mnie w rodzinie
kurczaki jemy dosyć regularnie, choć ja preferuję udka.W wielu mailach, które od was otrzymuję, pytano mnie w jaki sposób upiec filet z piersi,aby nie była ona sucha i twardawa. Dlatego też postanowiłem przedstawić, w jaki sposóbupiec
filet z piersi kurczaka tak, aby
mięso było kruche, soczyste i miękkie.Tym razem piekłem
kurczaka na folii aluminiowej, natomiast w następnej wersji pokażę w jaki sposób piec
kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
Filet z piersi kurczaka, przedstawiony poniżej, podałem z
fasolką szparagową i
pomidorem.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
filetów z piersi kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- pojedyncze
filety z piersi kurczaka (w zależności od ilości osób)-
oliwa-
sól,
pieprz-
przyprawa do drobiu lub np.
papryka, czy inna ulubiona
przyprawa.Sposób wykonania:1)
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, przyprawiamy i lekko nacieramy
oliwą, po czym kładziemy na folii aluminiowej, w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.2) Pieczemy przez 20-25 minut.3) Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego =)