Wykonanie
Słodka, upieczona
papryka wymieszana z świeżymi
orzechami włoskimi prosto z ogródka doprawiona odrobiną
ziół i przypraw
daje niezwykłe połączenie, pasta jest tak pyszna, że nie można przestać jej jeść, co jest
dziwne zwłaszcza dla kogoś kto jeszcze do niedawna uważał, że
papryka to najgorsze w smaku warzywo. Dlatego polecam wszystkim, żeby wypróbowali tą przepyszną pastę:)
Papryka poddana obróbce termicznej podobnie jak
pomidory i
marchewka uwalnia największe ilości przeciwutleniaczy, które w połączeniu z kwasami tłuszczowymi z
orzechów są znacznie lepiej przyswajalne niż z surowej
papryki.
Składniki:- 3
papryki- 100 g
orzechów włoskich- 1 łyżka
oliwy-
pieprz,
sól, ulubione
przyprawy-
sos sojowyPrzygotowanie:
Papryki przekroić na pół usunąć twarde części oraz nasiona, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec aż skórka zacznie się delikatnie przypiekać, wyjąć ostudzić obrać ze skórki wrzucić do blendera razem z
orzechami i
oliwą zblendować na gładką masę doprawić. Podawać z świeżym
pieczywem lub jako
sos do spaghetti.