ßßß
Potrzebne będą:- ok. 1 szklanka ugotowanego ryżu- 1 puszka kukurydzy odsączonej z zalewy- 1 ogórek kiszony lub konserwowy, pokrojony w drobną kostkę- 3 łyżki posiekanego szczypiorku- 3 łyżki oleju rzepakowego- 1 ząbek czosnku- 3 łyżki soku z cytryny- sól i pieprz- opcjonalnie: czerwona papryka do dekoracjiSposób wykonania:1) Ryż i kukurydzę wsypujemy do dużej miski.2) Dodajemy ogórek i szczypior, pozostawiając trochę szczypioru do dekoracji.3) Przyrządzamy sos: do malej miseczki wlewamy olej i sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnki i sól (ok. pół łyżeczki lub do smaku), następnie mieszamy.4) Wlewamy sos do miski z ryżem i kukurydzą i całość dokładnie mieszamy.5) Wierzch sałatki posypujemy resztą szczypioru oraz świeżo zmielonym pieprzem. Można udekorować, dla koloru, czerwoną papryką.
Inspiracja potrawy pochodzi z przepisu z "Przyjaciółki" z 1994 roku.Smacznego =)Agnieszka