Wykonanie
Cześć =) Chłodna i orzeźwiająca
sałatka z
ryżu i
kukurydzy świetnie nadaje się jako dodatek obiadowy na upalne letnie dni. Jest kwaskowo-czosnkowa w smaku, więc idealnie pasuje do ryb, a także tłustszych
mięs, np. z grilla. Najlepiej użyć do sałatki
ryżu o podłużnych ziarnach, nie sklejającego się.
Sałatkę można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Może ona również stanowić przekąskę na wynos, np. do pracy, czy na piknik =)
Potrzebne będą:- ok. 1 szklanka ugotowanego
ryżu- 1 puszka
kukurydzy odsączonej z zalewy- 1
ogórek kiszony lub konserwowy, pokrojony w drobną kostkę- 3 łyżki posiekanego
szczypiorku- 3 łyżki
oleju rzepakowego- 1 ząbek
czosnku- 3 łyżki
soku z cytryny-
sól i
pieprz- opcjonalnie:
czerwona papryka do dekoracjiSposób wykonania:1)
Ryż i
kukurydzę wsypujemy do dużej miski.2) Dodajemy
ogórek i
szczypior, pozostawiając trochę
szczypioru do dekoracji.3) Przyrządzamy sos: do
malej miseczki wlewamy
olej i
sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnki i
sól (ok. pół łyżeczki lub do smaku), następnie mieszamy.4) Wlewamy sos do miski z
ryżem i
kukurydzą i całość dokładnie mieszamy.5) Wierzch sałatki posypujemy resztą
szczypioru oraz świeżo zmielonym
pieprzem. Można udekorować, dla koloru,
czerwoną papryką.
Inspiracja potrawy pochodzi z przepisu z "Przyjaciółki" z 1994 roku.Smacznego =)Agnieszka