Za oknem upały, więc pora nieco schłodzić się od środka ! Moja propozycja to szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym. Do tej pory robiłam różne chłodniki: chłodnik: pomidoryogórek, gazpacho: hiszpański chłodnik, zielony chłodnik z fetą czy też chłodnik ogórkowy, ale muszę powiedzieć, że ten bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Robi się go szybko i nie wymaga wielu składników. Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem czosnku można go przesmażyć razem ze szpinakiem. Zachęcam !Czas przygotowania: 20 minutSkładniki na 3-4 porcje:2 gęste jogurty naturalne po 400 g każdy2 ząbki czosnku250 g świeżego szpinaku2 łyżki oleju rzepakowego2 ogórki gruntowesok z cytrynysólpieprzWykonanie:Szpinak płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy szpinak i smażymy go przez 2-3 minuty. Szpinak odstawiamy do wystudzenia.Do garnka wkładamy jogurt, obrane ząbki czosnku i wystudzony szpinak. Wszystko blendujemy.Ogórki myjemy, kroimy w kostkę. Chłodnik przyprawiamy i dodajemy pokrojone ogórki.Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy dobrze schłodzone.