Wykonanie
Cześć =) Saltimbocca, to popularna potrawa kuchni włoskiej. W tradycyjnym wydaniu jest to kotlet z
cielęciny owinięty
szynką dojrzewającą, prosciutto, z dodatkiem
szałwii lub
bazylii.
Szynki tego typu sa dość kosztowne, lecz kilka plasterków waży bardzo mało, ponieważ jest to czyste, suche
mięso bez dodatku
wody. Dziś zapraszamy na saltimboccę wykonaną
z piersi kurczaka. Upieczone porcje, tu podane na ciepło ze smażonymi
pieczarkami,
kiełkami i surówką z
papryki, dobrze smakują również na zimno, np. jako dodatek do pożywnej sałatki, którą można zabrać do pracy lub na piknik =)

Potrzebne będą (na 4 porcje):- 2 podwójna
pierś kurczaka (filet) podzielona na 4 części- 8 listków
bazylii- cztery cienkie jak papier plastry
szynki parmeńskiej lub westfalskiej (lub innej dojrzewającej)- 1 łyżka
masła- ok. 400 g
pieczarek pokrojonych w plasterki-
sól i
pieprz- 1/4 szklanki słodkiej
śmietany 30-36%Sposób wykonania:1) Każdą część
filetu z kurczaka posypujemy
pieprzem (
sól jest zbędna ze względu na słoność
szynki), układamy na wierzch listki
bazylii i zawijamy w plaster
szynki tak, aby złączenie końców
szynki było na spodzie.

2) Na patelni rozgrzewamy
masło i układamy porcje
kurczaka tak, aby złączenie
szynki było na dole. Smażymy po ok. 3 minut z każdej strony, do lekkiego zarumienienia
szynki.

3) Podsmażone porcje
kurczaka układamy na blasze do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 190 stopni C.

4) W czasie
pieczenia mięsa podsmażamy
pieczarki na patelni po
kurczaku. Przyprawiamy je, w razie potrzeby, odrobiną
soli oraz
pieprzem. Na koniec smażenia podlewamy
śmietanką i gotujemy jeszcze ok. minutę.Porcje
kurczaka podajemy ułożone na pieczarkach, z dowolnymi dodatkami warzywnymi.

Smacznego =)Agnieszka