ßßß Cookit - przepis na Saltimbocca z kurczaka

Saltimbocca z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Saltimbocca, to popularna potrawa kuchni włoskiej. W tradycyjnym wydaniu jest to kotlet z cielęciny owinięty szynką dojrzewającą, prosciutto, z dodatkiem szałwii lub bazylii. Szynki tego typu sa dość kosztowne, lecz kilka plasterków waży bardzo mało, ponieważ jest to czyste, suche mięso bez dodatku wody. Dziś zapraszamy na saltimboccę wykonaną z piersi kurczaka. Upieczone porcje, tu podane na ciepło ze smażonymi pieczarkami, kiełkami i surówką z papryki, dobrze smakują również na zimno, np. jako dodatek do pożywnej sałatki, którą można zabrać do pracy lub na piknik =)
Potrzebne będą (na 4 porcje):
- 2 podwójna pierś kurczaka (filet) podzielona na 4 części
- 8 listków bazylii
- cztery cienkie jak papier plastry szynki parmeńskiej lub westfalskiej (lub innej dojrzewającej)
- 1 łyżka masła
- ok. 400 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- sól i pieprz
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany 30-36%
Sposób wykonania:
1) Każdą część filetu z kurczaka posypujemy pieprzem (sól jest zbędna ze względu na słoność szynki), układamy na wierzch listki bazylii i zawijamy w plaster szynki tak, aby złączenie końców szynki było na spodzie.
2) Na patelni rozgrzewamy masło i układamy porcje kurczaka tak, aby złączenie szynki było na dole. Smażymy po ok. 3 minut z każdej strony, do lekkiego zarumienienia szynki.
3) Podsmażone porcje kurczaka układamy na blasze do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 190 stopni C.
4) W czasie pieczenia mięsa podsmażamy pieczarki na patelni po kurczaku. Przyprawiamy je, w razie potrzeby, odrobiną soli oraz pieprzem. Na koniec smażenia podlewamy śmietanką i gotujemy jeszcze ok. minutę.
Porcje kurczaka podajemy ułożone na pieczarkach, z dowolnymi dodatkami warzywnymi.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/04/saltimbocca-z-kurczaka.html