Wykonanie
Cześć =) Dziś zapraszam na małą wycieczkę do Włoch, a konkretnie do Lacjum i Rzymu, czyli na saltimboccę .Saltimbocca, to popularna potrawa kuchni włoskiej, pochodząca z regionu Lacjum. W dosłownym tłumaczeniu na
język polski oznacza to: "wskakuje do buzi" i gwarantuję wszystkim, że tak jest. Według tradycyjnego wykonania, jest to kotlet z
cielęciny owinięty
szynką dojrzewającą, prosciutto, z dodatkiem
bazylii.
Szynki tego typu są dość kosztowne, jednak kilka plasterków waży bardzo mało, ponieważ jest to czyste, suche
mięso bez dodatku
wody.Podczas dzisiejszej podróży kulinarnej do Włoch chciałbym zaprezentować saltimbocce wykonaną z
filetu z piersi kurczaka, podaną z
ziemniakami Champ oraz
pomidorem malinowym i
rzodkiewką.Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania tej potrawy, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2 porcje):-
filet z piersi kurczaka podzielony na 2 części- kilka listków
bazylii lub
bazylia sypana- 6 cienkich jak papier plastrów
szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej, westfalskiej lub innej)- 1 łyżka
masła-
sól i
pieprzSposób wykonania:1) Każdą część
filetu z kurczaka posypujemy
pieprzem (
sól jest zbędna ze względu na słoność
szynki) i
bazylią (lub układamy na wierzch listki
bazylii), po czym zawijamy w plaster lub plastry
szynki tak, aby złączenie końców
szynki było na spodzie.2) Na patelni rozgrzewamy
masło i układamy porcje
kurczaka tak, aby złączenie
szynki było na dole. Smażymy po około 3 minut z każdej strony, do lekkiego zarumienienia
szynki.3) Podsmażone porcje
kurczaka układamy na blasze do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 190 stopni C.4) Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego =)