Wykonanie
Filet z kurczaka, niby nic specjalnego ale zawsze znajdzie się sposób by podać go inaczej niż jako panierowanego kotleta.Składniki :podwójna
pierś z kurczakaopakowanie
dojrzewającej szynki Serano (Biedronka)2 łyżeczki pesto
bazyliowegosól,
pieprz lub
przyprawa do kurczakaPrzygotowanie :Podwójnego fileta przecinam na pół,
ostrym nożem nacinam robiąc kieszonki i rozsmarowuję w środku po 1 łyżeczce pesto. Układam po 2 plasterki
szynki na filecie i takim samym ruchem jakbyśmy chcieli nabrać
wody w dłonie podwijam
szynkę pod pierś. Jeśli trzeba to czasem używam wykałaczek do spięcia
szynki pod dołem. Zapiekam w naczyniu żaroodpornym ok 40 minut w spokojnej temp. 150-160oC z czego pierwsze 15 minut nakrytą kawałkiem folii aluminiowej.Podczas pieczenia 2-3
razy polewam
sokiem powstałym przy pieczeniu.Smacznego :)