Wykonanie
Cześć =) Pieczenie to jeden z najprostszych i najszybszych, a zarazem najzdrowszych sposobów na przyrządzenie
ryby.
Filety rybne wystarczy piec 15-20 minut, zależnie od ich grubości, w dość wysokiej temperaturze, 220 stopni C. W tym czasie można przygotować dowolne warzywa lub inne dodatki, jak na przykład zielona
fasolka z prażonymi
migdałami.
Migdały wzbogacą nasz posiłek o wartości odżywcze, a także są pysznym i chrupiącym dodatkiem do gotowanych warzyw.
Migdały mają najwięcej witaminy B2, E oraz błonnika spośród wszystkich
orzechów. Obfitują również w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz potas. Dzięki tym substancjom
migdały koją nerwy oraz zapobiegają miażdżycy i cukrzycy, obniżając poziom cholesterolu oraz
cukru we
krwi. A przy tym są bardzo smaczne =)

Potrzebne będą (na 3-4 porcje):-500-600g dowolnych
filetów rybnych w stanie niezamrożonym-
sól i
pieprz-
oliwa z oliwek-
sok z cytryny-paczka mrożonej
fasolki (400-500g)-łyżka
masła-ok. 1/2 szklanki pokrojonych
migdałówSposób wykonania:1) Osuszone
filety rybne układamy na skropionej
oliwą blasze do pieczenia, przyprawiamy
solą i
pieprzem, a następnie skrapiamy
oliwą i
sokiem z cytryny i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika na 15-20 minut.2) W tym samym czasie można uprażyć
migdały na osobnej blaszce, wkładając je do piekarnika na 2-3 minuty.3)
Fasolkę gotujemy na parze, a następnie mieszamy z
migdałami i
masłem oraz przyprawiamy do smaku
solą.4) Porcje na talerzach można dodatkowo udekorować świeżą
zieleniną lub
kiełkami.Smacznego =)Agnieszka