Wykonanie
Cześć =) Bardzo lubię
pomidory pod różnymi postaciami. Jem każdego dnia przynajmniej jednego
pomidora i i wypijam szklankę
soku pomidorowego. Moja sympatia do
pomidorów ma również przełożenie na zupy.Jedną z moich ulubionych zup, o ile nie ulubioną - jest zupa pomidorowa =)Robię ją o każdej
porze roku, zarówno z
ryżem, jak i
makaronem, choć preferuję z
ryżem, jeśli mam ochotę na
pomidorową z
ryżem, lub z
makaronem, jeśli mam ochotę na
pomidorową z
makaronem. Jeśli robię ją z
makaronem, to jest to zazwyczaj
makaron muszelka, rzadziej
makaron kokardka.Dziś zapraszam na zupę
pomidorową z
ryżem, ugotowaną na podstawie mojego sprawdzonego setki
razy przepisu.
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2015_slash_02_slash_zupa-pomidorowa/l/1314754162.jpg)
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2015_slash_02_slash_zupa-pomidorowa/l/-1193573306.jpg)
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2015_slash_02_slash_zupa-pomidorowa/l/1077472721.jpg)
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2015_slash_02_slash_zupa-pomidorowa/l/1401974256.jpg)
Potrzebne będą:-
żeberka wieprzowe (w zależności od tego jaki duży mamy garnek)-
włoszczyzna-
śmietana krem do zup, najlepiej 18%-
koncentrat pomidorowy- 3-4
pomidory (lub
pomidory z puszki)-
sól,
pieprz-
makaron lub
ryż![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2015_slash_02_slash_zupa-pomidorowa/l/764246385.jpg)
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2015_slash_02_slash_zupa-pomidorowa/l/-727146951.jpg)
Sposób wykonania:1)
Żeberka wkładamy do garnka i zalewamy zimną
wodą, a następnie zagotowujemy przez około 30 minut.2) Obraną
włoszczyznę dodajemy do gotujących się
żeberek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, kolejne 30 minut.
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2015_slash_02_slash_zupa-pomidorowa/l/-1203598726.jpg)
3) Po tym czasie dodajemy
koncentrat pomidorowy oraz odparzone i obrane ze skóry, posiekane
pomidory (lub
pomidory z puszki),
sól,
pieprz i gotujemy przez 60 minut na wolnym ogniu.
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2015_slash_02_slash_zupa-pomidorowa/l/330324939.jpg)
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2015_slash_02_slash_zupa-pomidorowa/l/-600372408.jpg)
4) Na 20 minut przed końcem wlewamy
śmietanę.
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2015_slash_02_slash_zupa-pomidorowa/l/-968217035.jpg)
5) W zupie zostawiamy
marchew, natomiast wyciągamy
por,
seler i
pietruszkę. Z naszej zupy wyciągamy również
żeberka, które jemy na osobnym talerzu z wybranymi dodatkami.6)
Makaron lub
ryż gotujemy osobno, choć jeśli ktoś lubi zupę
pomidorową bardziej gęstą i kleistą, to można wsypać torebkę
ryżu do zupy, na około 15 minut przed końcem gotowania (tak zrobiłem w tym przypadku).
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2015_slash_02_slash_zupa-pomidorowa/l/1562032997.jpg)
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2015_slash_02_slash_zupa-pomidorowa/l/1355197604.jpg)
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2015_slash_02_slash_zupa-pomidorowa/l/1853396662.jpg)
Smacznego =)