ßßß



Potrzebne będą:- żeberka wieprzowe (w zależności od tego jaki duży mamy garnek)- włoszczyzna- śmietana krem do zup, najlepiej 18%- koncentrat pomidorowy- 3-4 pomidory (lub pomidory z puszki)- sól, pieprz- makaron lub ryż
Sposób wykonania:1) Żeberka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, a następnie zagotowujemy przez około 30 minut.2) Obraną włoszczyznę dodajemy do gotujących się żeberek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, kolejne 30 minut.
3) Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz odparzone i obrane ze skóry, posiekane pomidory (lub pomidory z puszki), sól, pieprz i gotujemy przez 60 minut na wolnym ogniu.
4) Na 20 minut przed końcem wlewamy śmietanę.
5) W zupie zostawiamy marchew, natomiast wyciągamy por, seler i pietruszkę. Z naszej zupy wyciągamy również żeberka, które jemy na osobnym talerzu z wybranymi dodatkami.6) Makaron lub ryż gotujemy osobno, choć jeśli ktoś lubi zupę pomidorową bardziej gęstą i kleistą, to można wsypać torebkę ryżu do zupy, na około 15 minut przed końcem gotowania (tak zrobiłem w tym przypadku).

Smacznego =)