ßßß Cookit - przepis na Łosoś pieczony (7) z brukselką

Łosoś pieczony (7) z brukselką

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Łosoś to jedna z ulubionych ryb Kasztanowej Kuchni, a dzisiaj prezentujemy
kolejny pomysł na łososia w formie pieczonej, razem z brukselką =)
Upieczona brukselka ma ciekawy gorzkawo-orzechowy posmak,
który dobrze komponuje się ze smakiem łososia.
Łosoś użyty w tym wpisie to to odmiana z Pacyfiku, zwana Coho, która odbywa
długą wędrówkę z południowych wód tego oceanu, uwieńczoną w rzekach Alaski.
Jednakowoż każdy inny łosoś może być użyty do tego przepisu.
Miesiące wczesnej jesieni, wrzesień i październik, to właśnie sezon na poławianie tej ryby na Alasce i udostępnienie jej w sprzedaży do bieżącego spożycia,
a także do produkcji konserw i mrożonek, które dostępne będą przez cały rok.
Łososie z rwących rzek i potoków Alaski, których jest kilka odmian
- Coho, Keta, King i Sockeye - są dużo zdrowsze i intensywniejsze w smaku
od łososi hodowlanych. Mają też ciemniejszą, często prawie czerwoną, barwę.
Warto dodać, że pierwszym i najważniejszym konsumentem łososi z Alaski
są misie Grizzly, które oczekują na ich przybycie z dużym głodem i nadzieją =)
Potrzebne będą (na 3-4 porcje)
- 300g brukselki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 500-600g filetu z łososia bez skóry, podzielonego na 3-4 porcje
Na sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- duża garść drobno pokrojonego koperku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon lub innej o kremowej konsystencji
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
1) Brukselki płuczemy i przekrawamy na połówki, a większe na 3-4 części.
2) Wykładamy brukselki na blachę do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem, polewamy obficie oliwą i mieszamy, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego na 230 stopni C.
3) Pieczemy ok. 6 minut, wyjmujemy z piekarnika i mieszamy.
4) Filety łososia posypujemy solą i pieprzem oraz lekko smarujemy oliwą.
5) Układamy rybę na brukselkach i pieczemy ok. 15-20 minut, w zależności od grubości łososia.
6) W międzyczasie robimy sos: wszystkie jego składniki mieszamy w misce. Oliwy będzie potrzeba ok. 4-5łyżek.
7) Podajemy najlepiej z tłuczonymi ziemniakami z masłem, ewentualnie z ryżem lub kuskusem.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/10/osos-pieczony-z-brukselka.html