Wykonanie
Cześć =)
Łosoś to jedna z ulubionych ryb Kasztanowej Kuchni, a dzisiaj prezentujemykolejny pomysł na
łososia w formie pieczonej, razem z
brukselką =)Upieczona
brukselka ma ciekawy gorzkawo-
orzechowy posmak,który dobrze komponuje się ze smakiem
łososia.
Łosoś użyty w tym wpisie to to odmiana z Pacyfiku, zwana Coho, która odbywadługą wędrówkę z południowych wód tego oceanu, uwieńczoną w rzekach Alaski.Jednakowoż każdy inny
łosoś może być użyty do tego przepisu.Miesiące wczesnej jesieni, wrzesień i październik, to właśnie sezon na poławianie tej
ryby na Alasce i udostępnienie jej w sprzedaży do bieżącego spożycia,a także do produkcji konserw i mrożonek, które dostępne będą przez cały rok.Łososie z rwących rzek i potoków Alaski, których jest kilka odmian- Coho, Keta, King i Sockeye - są dużo zdrowsze i intensywniejsze w smakuod
łososi hodowlanych. Mają też ciemniejszą, często prawie czerwoną, barwę.Warto dodać, że pierwszym i najważniejszym konsumentem
łososi z Alaskisą misie Grizzly, które oczekują na ich
przybycie z dużym głodem i nadzieją =)

Potrzebne będą (na 3-4 porcje)- 300g
brukselki-
oliwa z oliwek-
sól i
pieprz- 500-600g filetu z
łososia bez skóry, podzielonego na 3-4 porcjeNa sos:- 2 łyżki
soku z cytryny- duża garść drobno pokrojonego
koperku- 1 łyżeczka
musztardy Dijon lub innej o kremowej konsystencji-
oliwa z oliwekSposób wykonania:1)
Brukselki płuczemy i przekrawamy na połówki, a większe na 3-4 części.2) Wykładamy
brukselki na blachę do pieczenia, posypujemy
solą i
pieprzem, polewamy obficie
oliwą i mieszamy, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego na 230 stopni C.

3) Pieczemy ok. 6 minut, wyjmujemy z piekarnika i mieszamy.4) Filety
łososia posypujemy
solą i
pieprzem oraz lekko smarujemy
oliwą.5) Układamy
rybę na brukselkach i pieczemy ok. 15-20 minut, w zależności od grubości
łososia.


6) W międzyczasie robimy sos: wszystkie jego składniki mieszamy w misce.
Oliwy będzie potrzeba ok. 4-5łyżek.

7) Podajemy najlepiej z tłuczonymi
ziemniakami z
masłem, ewentualnie z
ryżem lub
kuskusem.

Smacznego =)Agnieszka