ßßß Cookit - przepis na Ryba po hiszpańsku z krewetkami

Ryba po hiszpańsku z krewetkami

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować kolejne danie z kuchni śródziemnomorskiej.
Jest to ryba (w tym dzisiejszej wersji antar) z krewetkami, potrawa pochodz ą ca z Hiszpanii.
Byłem w Hiszpanii 4 razy i bardzo polecam ten kraj oraz jego wspaniałą kuchnię =)
Więcej o tym kraju napiszę przy okazji kolejnych wpisów, dotyczących kuchni hiszpańskiej.
Potrzebne będą (na 4-5 porcji):
- filety z białej ryby, ok. 600-700g)
- 15-20 krewetek, surowych i obranych
- ostra papryka
- ulubione zioła
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Składniki na marynatę na 15 dużych krewetek (ok. 30 minut):
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy (najlepiej dijońskiej)
- 2 utarte ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania:
1) Filet antara (lub inne białej ryby) przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i ulubionymi ziołami.
2) Następnie skrapiamy oliwą oraz cytryną i pieczemy pod górną grzałką piekarnika przez około 15 minut.
3) Składniki marynaty na krewetki wymieszać i włożyć do niej krewetki.
4) Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika, rozłożone pojedynczo na posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 5 minut (opcjonalnie krewetki można usmażyć na maśle).
Smacznego =)
Agnieszka / Maciek
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/05/ryba-po-hiszpansku-z-krewetkami.html