ßßß
Potrzebne będą (na 4-5 porcji):- filety z białej ryby, ok. 600-700g)- 15-20 krewetek, surowych i obranych- ostra papryka- ulubione zioła- sól, pieprz- sok z cytrynySkładniki na marynatę na 15 dużych krewetek (ok. 30 minut):- 3 łyżki oliwy- 1 łyżka musztardy (najlepiej dijońskiej)- 2 utarte ząbki czosnku- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki- 1 łyżeczka soku z cytrynySposób wykonania:1) Filet antara (lub inne białej ryby) przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i ulubionymi ziołami.2) Następnie skrapiamy oliwą oraz cytryną i pieczemy pod górną grzałką piekarnika przez około 15 minut.3) Składniki marynaty na krewetki wymieszać i włożyć do niej krewetki.4) Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika, rozłożone pojedynczo na posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 5 minut (opcjonalnie krewetki można usmażyć na maśle).Smacznego =)Agnieszka / Maciek