Wykonanie
Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować kolejne danie z kuchni śródziemnomorskiej.Jest to
ryba (w tym dzisiejszej wersji antar) z
krewetkami, potrawa pochodz ą ca z Hiszpanii.Byłem w Hiszpanii 4
razy i bardzo polecam ten
kraj oraz jego wspaniałą kuchnię =)Więcej o tym
kraju napiszę przy okazji kolejnych wpisów, dotyczących kuchni hiszpańskiej.
Potrzebne będą (na 4-5 porcji):-
filety z białej ryby, ok. 600-700g)- 15-20
krewetek, surowych i obranych-
ostra papryka- ulubione
zioła-
sól,
pieprz-
sok z cytrynySkładniki na marynatę na 15 dużych
krewetek (ok. 30 minut):- 3 łyżki
oliwy- 1 łyżka
musztardy (najlepiej dijońskiej)- 2 utarte ząbki
czosnku- 1 łyżka posiekanej
natki pietruszki- 1 łyżeczka
soku z cytrynySposób wykonania:1) Filet antara (lub inne
białej ryby) przyprawiamy
solą,
pieprzem,
ostrą papryką i ulubionymi
ziołami.2) Następnie skrapiamy
oliwą oraz
cytryną i pieczemy pod górną grzałką piekarnika przez około 15 minut.3) Składniki marynaty na
krewetki wymieszać i włożyć do niej
krewetki.4) Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika, rozłożone pojedynczo na posmarowanym
olejem naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 5 minut (opcjonalnie
krewetki można usmażyć na
maśle).Smacznego =)Agnieszka / Maciek