ßßß Cookit - przepis na HUMUS Z SOI I BATATA

HUMUS Z SOI I BATATA

nazwa

Wykonanie

Pasta humus całkowicie warzywna, to rodzaj smarowidła, pasztetu wege, do pieczywa. W smaku lekko słodkawa z wyraźnie wyczuwalnymi przyprawami. Doprawiłam ją na ostro ,tak jak lubię jednak ostrość regulujemy sami. Podajemy z pieczywem, najlepiej ciemnym, krakersami lub chipsami nachos.
SKŁADNIKI :
250 g ugotowanej soi
400 g ugotowanych na prze batatów
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
100 ml dobrej oliwy np. słonecznikowej, lnianej
1 płaska łyżeczka soli
pieprz do smaku
ostra papryka do smaku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka czubrycy ( najlepiej mieszanki )
natka pietruszki
Przygotowanie :
Ugotowanego i obranego batata rozdrabniamy, dodajemy do niego soję i wlewamy olej. Całość mielimy blenderem do uzyskania papki. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sok z cytryny i przeciśnięty czosnek. Pastę mieszamy, w razie konieczności dolewamy oleju.
Humus przekładamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, odrobiną przypraw i polewamy oliwą. Podajemy, smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/03/humus-z-soi-i-batata.html