Wykonanie
Pasta humus całkowicie warzywna, to rodzaj smarowidła, pasztetu wege, do
pieczywa. W smaku lekko słodkawa z wyraźnie wyczuwalnymi
przyprawami. Doprawiłam ją na ostro ,tak jak lubię jednak ostrość regulujemy sami. Podajemy z
pieczywem, najlepiej ciemnym,
krakersami lub
chipsami nachos.
SKŁADNIKI :250 g ugotowanej soi400 g ugotowanych na prze
batatów3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę100 ml dobrej
oliwy np. słonecznikowej, lnianej1 płaska łyżeczka
solipieprz do smaku
ostra papryka do smaku1 łyżeczka
sosu sojowego1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka czubrycy ( najlepiej mieszanki )
natka pietruszkiPrzygotowanie :Ugotowanego i obranego
batata rozdrabniamy, dodajemy do niego
soję i wlewamy
olej. Całość mielimy blenderem do uzyskania papki. Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy,
sok z cytryny i przeciśnięty
czosnek. Pastę mieszamy, w razie konieczności dolewamy
oleju.Humus przekładamy do miseczki, posypujemy
natką pietruszki, odrobiną przypraw i polewamy
oliwą. Podajemy, smacznego.