Wykonanie
Cześć =) Uwielbiam jeść
jajka sadzone, zwłaszcza w towarzystwie
młodych ziemniaków i innych warzyw. To prosty, wiosenno - letni obiad, który można przygotować w środku tygodnia lub w sobotę, gdy mamy dużo innych zajęć.
Jajka sadzone można jeść również na śniadanie - z tostami lub
chlebem.Przygotowanie
jajek sadzonych jest bardzo łatwe. Można je smażyć na
smalcu lub
oleju, ale osobiście lubię na klarowanym
maśle.
Jajka należy wbijać z minimalnej wysokości, na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz, żeby nie rozpłynęły się po patelni.
Jajka sadzone podajemy z wybranymi dodatkami. W tym przypadku prezentuję
jajka sadzone z
ziemniakami i
fasolką szparagową, podsmażoną w
bułce tartej.

Potrzebne będą (dla 2 osób):- 2-4
jajka- 1 łyżka klarowanego
masła,
oleju lub
smalcu-
sólDodatki (opcjonalnie)-
koperek-
pomidory-
szczypiorek- tosty-
chleb-
keczup- smażony
bekonSposób wykonania:1) Rozgrzewamy dobrze patelnie i topimy na niej tłuszcz.2) Na roztopiony i dobrze rozgrzany tłuszcz wbijamy całe
jajka i czekamy na ścięcie
białek, aby nie rozpływały się po patelni.3) Zmniejszamy ogień i smażymy na średnim ogniu, aż
białko całkowicie się zetnie, ale
żółtko pozostanie wciąż płynne w środku.
Jajka sadzone podajemy z dodatkiem szczypty
soli. Kiedy
jajka są już gotowe na talerzu, zawsze najpierw zjadam ścięte
białko, zostawiając sobie na koniec najlepsze: miękkie, rozpływające się po przekłuciu
żółtko =)Smacznego =)