ßßß
Potrzebne będą (dla 2 osób):- 2-4 jajka- 1 łyżka klarowanego masła, oleju lub smalcu- sólDodatki (opcjonalnie)- koperek- pomidory- szczypiorek- tosty- chleb- keczup- smażony bekonSposób wykonania:1) Rozgrzewamy dobrze patelnie i topimy na niej tłuszcz.2) Na roztopiony i dobrze rozgrzany tłuszcz wbijamy całe jajka i czekamy na ścięcie białek, aby nie rozpływały się po patelni.3) Zmniejszamy ogień i smażymy na średnim ogniu, aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko pozostanie wciąż płynne w środku.Jajka sadzone podajemy z dodatkiem szczypty soli. Kiedy jajka są już gotowe na talerzu, zawsze najpierw zjadam ścięte białko, zostawiając sobie na koniec najlepsze: miękkie, rozpływające się po przekłuciu żółtko =)Smacznego =)