ßßß Cookit - przepis na Jajka sadzone z ziemniakami i fasolką szparagową

Jajka sadzone z ziemniakami i fasolką szparagową

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Uwielbiam jeść jajka sadzone, zwłaszcza w towarzystwie młodych ziemniaków i innych warzyw. To prosty, wiosenno - letni obiad, który można przygotować w środku tygodnia lub w sobotę, gdy mamy dużo innych zajęć. Jajka sadzone można jeść również na śniadanie - z tostami lub chlebem.
Przygotowanie jajek sadzonych jest bardzo łatwe. Można je smażyć na smalcu lub oleju, ale osobiście lubię na klarowanym maśle.
Jajka należy wbijać z minimalnej wysokości, na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz, żeby nie rozpłynęły się po patelni.
Jajka sadzone podajemy z wybranymi dodatkami. W tym przypadku prezentuję jajka sadzone z ziemniakami i fasolką szparagową, podsmażoną w bułce tartej.
Potrzebne będą (dla 2 osób):
- 2-4 jajka
- 1 łyżka klarowanego masła, oleju lub smalcu
- sól
Dodatki (opcjonalnie)
- koperek
- pomidory
- szczypiorek
- tosty
- chleb
- keczup
- smażony bekon
Sposób wykonania:
1) Rozgrzewamy dobrze patelnie i topimy na niej tłuszcz.
2) Na roztopiony i dobrze rozgrzany tłuszcz wbijamy całe jajka i czekamy na ścięcie białek, aby nie rozpływały się po patelni.
3) Zmniejszamy ogień i smażymy na średnim ogniu, aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko pozostanie wciąż płynne w środku.
Jajka sadzone podajemy z dodatkiem szczypty soli. Kiedy jajka są już gotowe na talerzu, zawsze najpierw zjadam ścięte białko, zostawiając sobie na koniec najlepsze: miękkie, rozpływające się po przekłuciu żółtko =)
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/04/jajka-sadzone-z-ziemniakami-i-fasolka.html