Wykonanie
Cześć =) Jakiś czas temu dostałem od koleżanki świetny przepis, który postanowiłem wypróbować. Jest to
kurczak po portugalsku =)Tajemnica tej potrawy leży w jej ostrości i kompozycji przypraw, które dają niesamowity aromat i doznania smakowe.
Kurczak po portugalsku w tym wykonaniu, to gratka dla miłośników potraw trochę ostrzejszych, ponieważ oparta jest ona na
ostrej papryce oraz
chili, których smak łagodzą nam
pomidory. Idealnie w całość wkomponowuje się
curry.



Potrzebne będą (2-3 porcje)- 3
piersi kurczaka- 5
pomidorów- 1
cebula-
papryczka chili-
ostra papryka-
curry-
pieprz- 3 ząbki
czosnku- sos
piri piri (w tej wersji nie ma sosu
piri piri)-
ryżSposób wykonania:1)
Piersi kurczaka kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni podlanej
oliwą.2)
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, po czym kroimy w kostkę.3)
Cebulę,
czosnek i
papryczkę chili siekamy w drobne kawałki.4) Rondel podlewamy
oliwą, podgrzewamy, a następnie dodajemy
cebulę,
czosnek,
papryczkę chili i
pomidory.5) Podsmażamy, po czym dodajemy po płaskiej łyżeczce:
curry,
ostrej papryki i
pieprzu.6) Kiedy sos zgęstnieje - do całości dodajemy pokrojonego
kurczaka i dusimy ok. 15 minut.7)
Ryż gotujemy osobno.A to
kurczak po portugalsku w wykonaniu Agnieszki =)

Smacznego =)