Wykonanie



Jest pysznie!
Seria na drożdżówki trwa, kto
śledzi bloga ten wie hihihi ;-)Ale ciągle za mną chodzą takie bułeczki, w różnej postaci, do
kawy i na drugie śniadanie do pracy, są idealne. Sezon na
owoce w pełni, więc korzystajmy!To kto dziś piecze?
Dajcie znać ;-)))


SKŁADNIKI:- 500 g
mąki pszennej typu babuni- 2
jajka- 1
żółtko- 1/2 szklanka ciepłego
mleka- 1/2 szkl.
cukru-
zapach cytrynowy- 1/2 kostki
margaryny- 1/2 paczki
drożdży świeżych.

Wykonanie:rozczyn:- do kubeczka wlej
mleko, podgrzej w mikrofali (ma być ciepłe nie gorące!)- następnie rozpuść w nim
drożdże i 2 łyżki
cukruCałą
mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn i pomieszaj z częścią
mąki, odstaw na 25 minut.Nie skracaj tego czasu!Po tym czasie zaczynamy wyrabiać ciasto, dodajemy
jajka, i roztopione ciepłe ale nie gorące
masło!Ciasto wyrabiamy, energicznie ręką.Proces ten ma być długi. Wyrabianie ciasta powinno trwać nie mniej niż 25 minut.Wtedy bułeczki będą puszyste.Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Formujemy kule, z których tworzymy płaskie
okręgi. Dołeczki zróbcie np.
spodem kieliszka lub szklaneczki. Pozostawiamy tak na 10 minut. Dołeczki napełniamy
serkiem i
wiśniami.Bułeczki możesz posmarować roztrzepanym
jajkiem będą wtedy
mieć piękny kolor.
Ser do bułeczek:- 150 g
sera tłustego- 1
żółtko-
cukier do smakuW/w zmiksuj.Bułeczki pieczemy w temp. 170 stopni C. czas pieczenia: 25-30 minut.


SMACZNEGO!!!