Wykonanie
Znam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy
drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki
drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast
marmolady można je nadziać nutellą, masą
twarogową lub
makową.

Składniki:35 g świeżych
drożdży80 g
margaryny200 ml
mleka2 łyżki
cukru3,5 szklanki
mąki3
żółtka1
jajkomarmoladaW letnim
mleku rozpuszczamy
drożdże, dodając
cukier oraz 3-4 łyżki
mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją
marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy
cukrem i układamy na blasze oprószonej
mąką i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.Smacznego!




