ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Znam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową.
Składniki:
35 g świeżych drożdży
80 g margaryny
200 ml mleka
2 łyżki cukru
3,5 szklanki mąki
3 żółtka
1 jajko
marmolada
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy na blasze oprószonej mąką i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/10/rogaliki-drozdzowe.html