ßßß
 
            
         Dziś święto św. Marcina dlatego na naszym stole znalazły się rogaliki. Oryginalny przepis na rogale świętomarcińskie zawiera nadzienie z białego maku. W moim rodzinnym domu od lat jednak na święto 11 listopada wypieka się rogaliki drożdżowe z marmoladą. Przepis na rogaliki zaczerpnęłam z kuchennego zeszytu mojej mamy. Rogaliki są kruche i delikatne, a ponadto nie za słodkie.Składniki:1 kg mąki2 margaryny4 łyżki cukru1 jajko10 dag drożdży1/2 szklanki mleka500 g marmoladyWykonanie:Na stolnicę wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Za pomocą noży rozdrobnić margarynę. Następnie w 1/2 szklanki mleka rozpuścić drożdże ( dodając odrobinę cukru). Od razu wylać na stolnicę ( nie czekać, aż drożdże zaczną rosnąć) i dodać rozkłócone jajko. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery równe części. Każdą część rozwałkować na cienki okrągły placek, a następnie podzielić go na 8 części ( trójkątów). Na każdy trójkącik ( od strony większego boku) nakładać marmoladę i zwijać rogale. Rogale układać na posypanej mąką blaszce. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor ( po 20 minutach warto zajrzeć do rogalików, żeby zdecydować, ile minut im jeszcze potrzeba). Po wystudzeniu rogale można polać gotowym lukrem lub przygotować go własnoręcznie i posypać posypką do ciast i deserów albo udekorować zgodnie z własną fantazją.
Dziś święto św. Marcina dlatego na naszym stole znalazły się rogaliki. Oryginalny przepis na rogale świętomarcińskie zawiera nadzienie z białego maku. W moim rodzinnym domu od lat jednak na święto 11 listopada wypieka się rogaliki drożdżowe z marmoladą. Przepis na rogaliki zaczerpnęłam z kuchennego zeszytu mojej mamy. Rogaliki są kruche i delikatne, a ponadto nie za słodkie.Składniki:1 kg mąki2 margaryny4 łyżki cukru1 jajko10 dag drożdży1/2 szklanki mleka500 g marmoladyWykonanie:Na stolnicę wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Za pomocą noży rozdrobnić margarynę. Następnie w 1/2 szklanki mleka rozpuścić drożdże ( dodając odrobinę cukru). Od razu wylać na stolnicę ( nie czekać, aż drożdże zaczną rosnąć) i dodać rozkłócone jajko. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery równe części. Każdą część rozwałkować na cienki okrągły placek, a następnie podzielić go na 8 części ( trójkątów). Na każdy trójkącik ( od strony większego boku) nakładać marmoladę i zwijać rogale. Rogale układać na posypanej mąką blaszce. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor ( po 20 minutach warto zajrzeć do rogalików, żeby zdecydować, ile minut im jeszcze potrzeba). Po wystudzeniu rogale można polać gotowym lukrem lub przygotować go własnoręcznie i posypać posypką do ciast i deserów albo udekorować zgodnie z własną fantazją.