Wykonanie

PIECZEMY!Bułeczki
drożdżowe z
porzeczką czerwoną i lukrem!Sezon na
porzeczkę w pełni, na ryneczkach, czerwone kiście wysypują się z łubianek, żal by było nie skorzystać. Uwielbiam słodko- kwaśny smak
porzeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek, z
porzeczką. To był pierwszy raz.I
powiem Wam nieostatni!Bułeczki są nieziemsko aromatyczne, takie jak lubię nie za słodkie i nie za kwaśne, dodatek
cytrynowego lukru to już taka "wisienka na torcie".Pachniało w całym mieszkaniu!Pysznie!



SKŁADNIKI:NA BUŁECZKI
DROŻDŻOWE (16 SZTUK):- 500 g
mąki- 0,5 -0,7 szklanki
mleka letniego-1/2 kostki
drożdży- 1/2 szklanki
cukru- 2
żółtka- 1
białko- 1/2 kostki
masłaNADZIENIE:-
porzeczka czerwona- 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
cukru brązowegoLUKIER:- 1
białko- sok z 1/4
cytryny-
cukier biały
Wykonanie:rozczyn:- do kubeczka wlej
mleko, podgrzej w mikrofali- rozpuść w nim
drożdże i 2 łyżki
cukruCałą
mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn i pomieszaj z częścią
mąki, odstaw na 25 minut. Nie skracaj tego czasu!Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy
jajka, i roztopione ciepłe ale nie gorące
mleko!Ciasto wyrabiamy, energicznie ręką.Proces ten ma być długi, ręka boli tak wiem, ale trenujemy mięśnie na ręce. ;-)Zawsze też możecie poprosić o pomoc ukochanego ;-)Wyrabianie ciasta powinno trwać nie mniej niż 25 minut.Wtedy bułeczki będą puszyste.ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Wyrasta jak na zdjęciu poniżej, to duża micha z Ikea, jak ciasto już jest ponad, to znaczy, że możemy formować bułeczki.;-)))


Obrane
porzeczki myjemy, osuszamy. Dodajemy
cukier i
mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i możemy nadziewać bułeczki.


Formujemy dość podłużne bułeczki. Ja nadziewałam bułeczki dość sporą ilością
porzeczki i niektóre mi popękały, więc lepiej nie przesadzać z ilością ;-) nadzienia.

Uformowane układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym
żółtkiem.Czekamy 10 minut aż podrosną i wstawiamy do pieca.

Czas pieczenia: 25-30 minut w temp. 170 stopni C.Po wystudzeniu lukrujemy.

Smacznego!Zapraszam na Facebook SmykWKuchni!