Wykonanie
Idealne ciasto do makówek, które robię na święta hurtowo rozdając rodzinie :). Z podanych składników wychodzą dwie makówki, by wyglądały jak sklepowe owijam je papierem do pieczenia i pozostawiam około 2 cm luzu, wtedy są piękne i wyglądają jak z najlepszej
cukierni ;).

Składniki :4 dag
drożdży8 dag
cukru kryształ
mleko około 3/4 szklanki5
żółtekskórka starta z połowy
cytryny40 dag
mąki125 ml rozpuszczonego
masłaPrzepis na
mak znajdziecie TUOpis wykonania :1.
Mleko lekko podgrzewamy by było ciepłe,
drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 dag
cukru i trochę
mleka mieszamy i odstawiamy by rozczyn wyrósł.2.
Żółtka ucieramy z resztą
cukru, dodajemy
skórkę z cytryny, wlewamy rozczyn,
mąkę i połowę z pozostałego
mleka. Ciasto wyrabiamy dolewając
mleko jeżeli ciasto będzie zbyt suche. Ciasto musi być miękkie i jednocześnie nadawać się do wałkowania.W razie potrzeby dodać trochę
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.3. Następnie dodajemy zimne i rozpuszczone
masło i dokładnie wyrabiamy ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.4. Blat posypujemy
mąką, wykładamy połowę ciasta, wałkujemy i smarujemy
białkiem ciasto, nakładamy 35 dag farszu z
maku. Boki zakładamy do środka i ciasno zwijamy ciasto. Papier do pieczenia tniemy na kawałek o długości około 30 cm, układamy na nim makówkę i zawijamy niezbyt mocno tak by papier kończył się pod
spodem rolady. Lekko popuszczamy tak by powstała 2 cm luka, by ciasto swobodnie urosło.5. Makówki pieczemy obie w 180 C bez termoobiegu około35 - 40 minut. Studzimy i dowolnie dekorujemy:).Makówkę można mrozić.


źródło Biesiady kulinarne