ßßß
Składniki :4 dag drożdży8 dag cukru kryształmleko około 3/4 szklanki5 żółtekskórka starta z połowy cytryny40 dag mąki125 ml rozpuszczonego masłaPrzepis na mak znajdziecie TUOpis wykonania :1. Mleko lekko podgrzewamy by było ciepłe, drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 dag cukru i trochę mleka mieszamy i odstawiamy by rozczyn wyrósł.2. Żółtka ucieramy z resztą cukru, dodajemy skórkę z cytryny, wlewamy rozczyn, mąkę i połowę z pozostałego mleka. Ciasto wyrabiamy dolewając mleko jeżeli ciasto będzie zbyt suche. Ciasto musi być miękkie i jednocześnie nadawać się do wałkowania.W razie potrzeby dodać trochę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.3. Następnie dodajemy zimne i rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.4. Blat posypujemy mąką, wykładamy połowę ciasta, wałkujemy i smarujemy białkiem ciasto, nakładamy 35 dag farszu z maku. Boki zakładamy do środka i ciasno zwijamy ciasto. Papier do pieczenia tniemy na kawałek o długości około 30 cm, układamy na nim makówkę i zawijamy niezbyt mocno tak by papier kończył się pod spodem rolady. Lekko popuszczamy tak by powstała 2 cm luka, by ciasto swobodnie urosło.5. Makówki pieczemy obie w 180 C bez termoobiegu około35 - 40 minut. Studzimy i dowolnie dekorujemy:).Makówkę można mrozić.
źródło Biesiady kulinarne