Wykonanie
Poziom trudnościKiedy przygotowuję babkę
drożdżową przypomina mi się dzieciństwo. Moja mama często piekła
drożdżowe ciasta. Na rodzinnym, Wielkanocnym
stole babka zawsze miała swoje miejsce. Kiedyś przygotowanie takich ciast nie było łatwe. Mama nie miała robota wyposażonego w mocny hak do ich wyrabiania. Pamiętam jak ręką uderzała w ciasto, żeby później było lekkie i puszyste. Wkładała w te ciasta dużo pracy, a jeszcze więcej
serca. Teraz przygotowanie
drożdżowego ciasta to łatwizna. Mikser robi za nas całą ciężką robotę, ale to nadal ta sama babka z
sercem.Porcja na jedną formę z kominem o średnicy 22 cm.Składniki:Zaczyn:100 ml letniego
mleka1 łyżeczka
cukru2 łyżki
mąki10 g świeżych
drożdżyCiasto:3
żółtka125 g
cukru200 ml letniego
mleka50 g
masła500 g
mąki pszennej typ 5502 – 3 krople
olejku arakowegozaczynSposób przygotowania:Przygotować zaczyn. W misce wymieszać
mleko z
cukrem i
mąką, dodać pokruszone, świeże
drożdże. Zostawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić i ostudzić.
Żółtka utrzeć z
cukrem na gładko.



Dodać letnie
mleko,
masło,
mąkę,
olejek arakowy i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dobrze wyrobić przy pomocy haka do wyrabiania
drożdżowego ciasta.


Miskę przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić, aż podwoi swoją objętość (ja wstawiam miskę do piekarnika nastawionego na rozmrażanie – 35°C).



Ciasto wyjąć na blat, uformować wałek i przełożyć go do wysmarowanej
masłem foremki z kominem.



Formę z
ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C (termoobieg). Piec 45 minut. Po tym czasie babkę wyjąć z piekarnika.

Odwrócić babkę w foremce do góry nogami i odstawić na 3-4 minuty. Foremkę zdjąć, babkę wystudzić.

Wielkanocna babka najlepiej smakuje z
cytrynowym lukrem .




Smacznego!