Wykonanie
Przepis zaczerpnięty ze strony pozytywnakuchnia.pl.Narzeczony widząc świeżo zakupiony
rabarbar, powiedział - fuj, ohydztwo, ja tego nie zjem...Zgadnijcie tylko kto zjadł najwięcej kawałków ciasta? :)Składniki:1/2 kg
mąki30 g
drożdży1/2 l
mleka3
żółtka1 szklanka
cukru1/2 kostki
masła1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoskórka z 1
cytryny1/2 kg
rabarbaru + kilka łyżeczek
cukru do posypaniaKruszonka:1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mąkiDrożdże rozetrzeć w misce z łyżką
cukru, pół szklanki
mąki i pół szklanki ciepłego
mleka, odstawić do wyrośnięcia. Rozczyn ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany.
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na małe kawałeczki, posypać
cukrem, odstawić.
Żółtka ubić z
cukrem, dodać rozczyn,
mąkę, wyrabiać dolewając
mleko. Wyrabianie trwa ok. 15 minut. Jak ciasto będzie już odpowiednio napowietrzone, dodać rozpuszczone i ostudzone
masło, wyrabiać kolejne 5 minut, dodać
wanilię i startą skórkę, chwileczkę powyrabiać, odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.Z podanych składników wyrobić kruszonkę i odstawić do lodówki, zimne
masło można posiekać lub zetrzeć na tarce, ma powstać grudkowata kruszonka :)Wyrośnięte wyłożyć do wysmarowanej
olejem blachy, moja ma wymiary: 33 x 40 cm, wyłożyć na nie
owoce i kruszonkę.Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut przy otwartych drzwiczkach, żeby wyrosło. Drzwiczki zamknąć i piec kolejne 30 minut na złoty kolor.Gotowe posypać
cukrem pudrem.