Wykonanie
Kochani dzisiaj przygotowałam przepyszny i zdrowy tort na zimno na bazie
produktów mlecznych i
truskawek. Tort rozpływa się w ustach, dając słodko - kwaśny smak.
Truskawki o tej
porze roku są najlepsze! Warto sięgnąć po nie właśnie teraz. Tort przygotowałam na bazie
jogurtu greckiego i
mleka, dzięki
czemu jest lekki i mniej kaloryczny, a ponadto bogaty w witaminy i wapń!Zachęcam!„Mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego spożywaj je każdego dnia, na dowolny posiłek!"
SKŁADNIKI:MASA NR 1.- 400 ml
jogurtu greckiego- 200 ml
mleka 3,2%- 250 g
truskawek- 20 g
żelatyny- 50 ml gorącej
wody- 5 czubatych łyżek
cukru pudruMASA NR 2.- 300 g
truskawek- 7 g
żelatyny- łyżka
cukru pudruDo dekoracji:-
truskawkiWYKONANIE:MASA NR 1-
mleko,
jogurt,
truskawki i
cukier zmiksuj blenderem.
Żelatynę zalej gorącą
wodą i dokładnie rozpuść. Wlej do zmiksowanej masy i bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na średnią tortownicę. Wstaw do lodówki na godzinę.MASA NR 2-
truskawki zmiksuj blenderem.
Żelatynę zalej gorącą
wodą i dokładnie rozpuść. Wlej do zmiksowanej masy i bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na wcześniejszą już zastygniętą masę w tortownicy. Wstaw do lodówki na 3 godziny.Podawaj zawsze zimne prosto z lodówki!Pycha!
;-)Życzę Wam pięknego i
słonecznego dnia!
Bużka Kochani!Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni!
Przepis zgłaszam do konkursu, trzymajcie za mnie kciuki!;-)))