Wykonanie
Ostatnio rozkochałam się w
owocowych sernikach na zimno ! Jak tylko pojawiają się nowe sezonowe
owoce od razu je testuję czy się nadają do sernika ? :-). Tak też powstał sernik na zimno z musem z
czarnej porzeczki. I
powiem Wam, że
czarna porzeczka też się doskonale nadaje. Duet:
jogurtowy słodkawy spód i kwaskowy
owocowy wierzch idealnie się komponuje.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:Na blogu znajdziecie też inne serniki i ciasta na zimno:
Truskawkowe serniczki na zimno
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 5 godzinSkładnikiMasa serowa:250 g
jogurtu typu greckiego250 g
tłustego sera zmielonego70 g
cukru pudru2,5 łyżeczki
żelatyny1/4 szklani gorącej
wodyMus
porzeczkowy:350 g
czarnej porzeczki150 g
jogurtu typu greckiego8 łyżek
cukru pudru6 łyżeczek
żelatyny1/2 szklanki gorącej
wodyWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żelatynę zalewamy gorącą
wodą, zostawiamy ją na 2-3 minuty do namoczenia, po czym mieszamy, aż się rozpuści.
Ser i
jogurt miksujemy w misce razem z
cukrem pudrem. Do lekko przestudzonej
żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej, a następnie wlewamy wszystko do pozostałej masy serowej. Dokładnie miksujemy.Tortownice wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę
serową. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Porzeczki miksujemy i przecieramy przez sitko, a następnie mieszamy z
cukrem pudrem i
jogurtemŻelatynę zalewamy gorącą
wodą, zostawiamy ją na 2-3 minuty do namoczenia, po czym mieszamy, aż się rozpuści. Do lekko przestudzonej
żelatyny dodajemy 2 łyżki masy owocowej, a następnie wlewamy wszystko do pozostałej masy owocowej i miksujemy. Warstwę
owocową wylewamy na masę
serową i wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.