Kochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na ciasto według mojej receptury. Ciasto jest kremowe, słodkie, podawane w formie deseru na zimo. Jest z dużą ilością chałwy, czekolady białej jak i ciemnej. Na wierzchu króluje bita śmietana.Pychota!SKŁADNIKI:-1,5 paczki biszkoptówponcz: kawa z mlekiemBiszkopty ułóż w blaszce, jeden koło drugiego polej zaparzoną kawą z mlekiem.Na masę:- 1 1/2 litr mleka sojowego o smaku czekoladowym- 100 g gorzkiej czekolady- 3 czubate łyżki kakao- 200 g chałwy- 200 g kostki masła- 1 szklanka mleka w proszku- 100 g cukruW rondelku wlej mleko, dodaj mleko w proszku, cukier, masło. Ciągle mieszaj aż składniki połączą się ze sobą. Dodaj połamaną czekoladę, chałwę i kakao. Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Chwilkę gotuj. Masę wystudź całkowicie.Do wystudzonej masy dodajemy:- 5 łyżek suszonej żurawiny- 1 posiekaną białą czekoladęNastępnie 3 płaskie łyżki żelatyny wsyp do filiżanki. Zalej wrzątkiem i rozpuść dokładnie.Żelatynę wlej do masy i bardzo dokładnie wymieszaj. Masę wstaw na 15- 20 minut do lodówki co 5 minut mieszając. Masa powoli zacznie gęstnieć i tężeć.Masę wylej na biszkopty.Wstaw na 3-5 godzin do lodówki.NA WIERZCH:- 500 ml schłodzonej śmietany 36%- śmeitan-fix- łyżka kakao do posypaniaŚmietanę ubijamy na wysokich obrotach dodaj śmeitan- fix. Masę wyłóż na masę czekoladową. Posyp kakao.Wstaw do lodówki na godzinę.GotoweSmacznego!PS. Ciasto smakowało wszystkim i rozeszło się w mig ;-))))Buźka!Zapraszam na mojego FB SmykWKuchni!