ßßß Cookit - przepis na Chałwowiec

Chałwowiec

nazwa

Wykonanie

Totalne obżarstwo trwa. Siedząc przy świątecznym stole mam trudności z zachowaniem umiaru. A dokładający mi co chwilę jedzenie na talerzyk dziadek, wcale mi w tym nie pomaga. Są to ostatnie dni mojego słodyczowego postu. Jednak wciąż on trwa. I nie spróbowałam, żadnego z upieczonych przez siebie ciast, a czekoladowe jajka oddałam bratu. Mogę tylko "paczeć" jak rodzinka wcina moje wypieki i z uznaniem kiwa głową. Jeszcze muszę popracować nad prezencją ciast, ale podobno smak jest bardzo dobry. Niestety z upieczonych 3 ciast raczej żadne się nie uchowa. Już teraz większość jest zjedzona... a są dopiero od wczoraj
Chałwowcem zainspirowała mnie Kaś . Trochę moich modyfikacji i wyszło pyszne ciasto. Mama co chwilę wysyła mnie po nowy kawałek do lodówki. Gdyż zaznaczam ciasto musi stać w lodówce!! Bo masa robi się płynna. Dla wszystkich wielbicieli chałwy.
Smacznego
Chałwowiec
biszkopt
6jajek
1 szkl cukru
2 budynie czekoladowe
1/2szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa chałwowa
400g chałwy
2 budynie śmietankowe
0.7l mleka
1 kostka masła
*gorzka czekolada i migdały do ozdoby
Pieczemy kakaowy biszkopt i rozcinamy go na pół. Gotujemy budyń śmietankowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Porządnie go studzimy. Chałwę miksujemy do powstania jak najaksamitniejszej masy. Miękkie masło ucieramy z budyniem (dodajemy po łyżce). Na koniec dodajemy chałwę. Całość miksujemy jeszcze chwilę na wysokich obrotach.
Przekładamy masą biszkopty. Biszkopt-krem-biszkopt-krem. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą i migdałami.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki przed podaniem. I również w lodówce je przechowujemy.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/04/chawowiec.html