Wykonanie

Kochani dzisiaj zapraszam Was na ciasto od początku do końca wymyślone przeze mnie. Bardzo miałam ochotę na ciasto, które w smaku będzie przypominało baton z karmelem, i do tego będzie z
chałwą. Ciasto wyszło obłędne. Jestem z niego bardzo dumna ;-)Zapraszam!

SKŁADNIKI:NA CIASTO:- 200 ml
miodu płynnego- 250 g
chałwy z
bakaliami- 350 g
mąki pełnoziarnistej-350 g
mąki pszennej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 150 g
cukru- 1 łyżeczka
cynamonu- 1/4 łyżeczki
imbiru- 1 łyżeczka
przyprawy korzennej- 3
jajka- 250
masłaWykonanie:-
masło roztapiamy w rondelku- do
masła dodaj
chałwę,
cukier i
miód- rozpuść w/w składniki- do dużej miski dodaj
mąkę, i pozostałe składniki, wymieszaj następnie wszystko razem- ciasto schładzamy 1 godzinę w lodówce- ciasto wałkujemy na dwa cienkie blaty (2 szt blaszek)- pieczemy po 25 minut w temp. 190 stopni C z termoobiegiemKarmel
miodowo-
chałwowy:- 3/4
margaryny- 150 ml
miodu- 250 g
chałwy- 100 g
cukruDoprowadź składniki do wrzenia w rondelku, ciągle mieszaj i gotuj przez 10 minut. Masę studzimy do całkowitego wystygnięcia. Masa w tym czasie zgęstnieje.Blaty kroimy na pół. Tak aby po złożeniu tworzyły na wysokość cztery sztuki.Każdy blat obficie smarujemy karmelem.Na sam wierzch polewamy również karmel i dodatkowo posypujemy pokruszoną
chałwą.Ciasto przechowujemy w lodówce szczelnie owinięte folią. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.Pyszne!Co sądzicie?;-))Buuuuziaki!!!CO RAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA!;-DDDD