Wykonanie

Dietetyczny, zdrowy i smaczny obiad.Uwielbiam
ryby,
tuńczyka jadam bardzo rzadko, bo trudno go dostać a cena też jest zazwyczaj nieprzystępna. Ale udało mi się znaleźć filety z
tuńczyka w Biedronce za przyzwoitą cenę. Dział
ryby w tym sklepie jest poza tym zawsze bardzo dobrze wyposażony, choć nie ukrywam, że zależy od lokalizacji danego sklepu. Mam to szczęście że sklep koło mnie jest oblegany przez klientów i dostawy są codziennie.
Ryba jest bardzo smaczna i świeża.
Tuńczyk jest dość charakterystyczną
rybą, ale najczęściej spożywaną przez nas w sałatkach, w postaci rozdrobnionej w puszcze. Jak się domyślacie smak zdecydowanie odbiega od grubego plastra
ryby usmażonego z dodatkiem
cytryny i świeżych
ziół ;-)Zachęcam do wypróbowania przepisu!Składniki:- 2 filety z
tuńczyka-
sól morska-
pieprz-
sok z cytryny-
ryż 3 kolory- 1 łyżeczka
masła + 1 łyżeczka
oliwy z oliwek; do smażenia
ryby-
melisa + szałwia+
sól morska +
sok z limetkiRybę delikatnie oprósz
solą i
skrop sokiem z cytryny. Smaż na w/w mieszance tłuszczu. Zdejmij z patelni i ułóż na posiekanych ziołach z
datkiem soku z limetki i
soli.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu i podaj do
ryby np. z
sałatą z sosem
miodowo-
cytrynowym.