Wykonanie
Szczerze nienawidzę puszkowego
tuńczyka. Naprawdę. Dlatego też długo zwlekałam ze zrobieniem tego dania. Na całe szczęście dla mnie okazało się, że smakuje zupełnie inaczej. :) Przygotowanie dania jest bardzo proste i zajmuje zaledwie kilka minut.

Składniki:1
stek z
tuńczyka (ok 2 cm grubości)
sól morska,
pieprzoliwa z oliwekmała puszka
groszkułyżeczka
masłagarść
rukoliłyżka
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Stek posmarować
oliwą i posypać i natrzeć
solą i
pieprzem z dwóch stron. Odstawić na 10 minut.Przygotować puree:
groszek rozgnieść widelcem, wymieszać z
masłem i
solą.Na talerzu ułożyć
rukolę, skropić ją
sokiem z cytryny i
oliwą.Rozgrzać patelnię, smażyć
rybę po 2-3 minuty z każdej strony (powinna być różowa w środku; medium).(Ja osobiście nie jestem fanką tej delikatnej surowizny, więc potrzymałam
rybę chwilę dłużej i wysmażyłam na medium well.)
Rybę ułożyć na
rukoli, podawać z
groszkowym puree.
