Wykonanie


Moja przygoda z bieganiem rozpoczęła się niedawno, bo w połowie lutego i choć początki były trudne, to po pewnym czasie bieganie stało się niesamowitą przygodą. Pozwoliło uwierzyć mi, że nie ma rzeczy niemożliwych i że ograniczenia są tylko w nas samych. Pierwszy bieg to było niecałe 1,5 km i padłam na twarz jak wróciłam do domu, kasłałam ze 30 minut. Ale z każdym kolejnym dniem i biegiem, kondycja poprawiła się, a mięśnie lepiej pracowały. Z czasem bieganie stało się formą relaksu, i czasem tylko dla siebie, słuchawki na uszy i do przodu. Pokonywanie wyznaczonych przez siebie celi
daje ogromne poczucie spełnienia. I niewielkie sukcesy jak pierwsze 5 km,
potem 8km, a
potem ponad 10km powoduje ogrom radości i nie dowierzania , że jednak można tylko trzeba chcieć.Polecam każdemu tą przygodę!;-)

Prawidłowe odżywianie przy regularnym uprawianiu
sportu jest bardzo ważną rzeczą. Bo nie ma większego problemu aby krótki bieg 4-5km przebiec nawet czczo, ale jeżeli chcecie
mieć siłę w nogach do pokonywania kolejnych metrów to musicie jeść posiłki wysokoenergetyczne i najlepiej bogate w złożone węglowodany, np. owsianka na
mleku, placuszki z
bananami, kanapki z
dżemem czy
miodem. Ale jeżeli myślimy o dłuższej trasie jak 10 km czy półmaratonie to porcja energii i
białka musi być dopasowana do wysiłku.Ja zauważyłam sama po sobie, że jeżeli zjem odpowiednio dobrany posiłek czyli taki który nie obciąża przewodu pokarmowego, ale jest wyskokoenergetyczny jestem w stanie pobiec dalej i szybciej, a bieg jest przyjemnością a nie męczarnią.O to moja propozycja dla biegaczy, po takim obiadku 10 km zrobicie z czystą przyjemnością!Spróbujcie!;-)

SKŁADNIKI:-
makaron kokardki Lubella- opakowanie- 300ml
jogurtu greckiego- 5
jajek- 5 łyżek
miodu wielokwiatowego- 3 łyżki
brązowego cukru- 150 g
płatków migdałowych- 650 g
truskawek- 3 łyżki
masła
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Naczynie do zapiekania wysmaruj
masłem, wyłóż
makaron.
Jogurt,
cukier i
jajka za pomocą trzepaczki rozmieszaj w misce.Tak przygotowaną masą zalej
makaron.Na wierch poukładaj
truskawki.Posyp
płatkami migdałowymi, i polej
miodem.Zapiekamy 30 minut.Jeżeli chcielibyście jeszcze bardziej podnieść energetyczność posiłku, możecie
płatki migdałowe zmieszać z granolą, lub
płatkami typu crunch.

Zapiekany w ten sposób
makaron jest bardzo smaczny. Czujemy się po nim lekko a mamy mnóstwo energii do działania.To co ?Biegniemy?

Smacznego!

PRZEPIS ZGŁOSZONY DO KONKURSU LUBELLA;-)