Wykonanie
            Witam serdecznie amatorów 
truskawek. Polecam kolejny błyskawiczny sposób dla zapracowanych zamiast pracochłonnych pierogów z 
truskawkami. Dodam, że smak 
makaronu w sosie 
truskawkowym, jak dla mnie jest identyczny a roboty przy tym prawie wcale. Dla wrażliwych na gluten polecam rewelacyjnie pyszny zestaw z 
makaronem ryżowym.


Składniki na 2-3 porcje3 szklanki dojrzałych 
truskawek2 łyżki 
cukru lub 
mioduokoło 200-300 g 
makaronu pszennego lub 
ryżowego3 łyżki 
jogurtu lub świeżej 
śmietanyPrzygotowaniePrzepis na FILMIE
Makaron gotuję kilka minut tak, żeby nie był twardy, ale bardziej miękki od typowego al dente. Trzeba próbować. 
Ryżowy oprócz nitek gotuje się podobnie. 
Makaron warto wybrać pokręcony lub rurki, swidry, muszle, żeby zatrzymywał sporo sosu. 
Truskawki umyte i osączone wrzucam do rondla. Dodaję 
cukier. Podgrzewam do zagotowania i mieszam. Gotuję bardzo krótko, żeby nie straciły koloru, około minuty. Odcedzam kluski bez opłukiwania. Polewam 
makaron porcją 
truskawkowego sosu i robię kleks ze 
śmietany. Bomba smaku!!! Polecam!Jesli macie czas bardzo polecam przepis na pierogi z 
truskawkami. LINKŻyczę smacznego!Pozdrawiam Weronika