Wykonanie
            Chyba nie ma kogoś kto by nie znał tego deseru. Dla mnie smaki z dzieciństwa. Podczas rozpoczęcia sezonu 
truskawkowego to pierwsze w jaki sposób je konsumuje, a jak nie mam pod ręką 
śmietany to zajadam z 
jogurtem, 
śmietanką a nawet z 
mlekiem. Absolutnie wyśmienite, mogłabym wcinać codziennie :)

Składniki : Nie podaje dokładnych proporcji bo lepiej żeby każdy dostosował sobie do własnych upodobań. Ja zawsze robię na oko. Naprawdę nie wymaga odmierzania składników ale dla wymagających napiszę, że ten za zdjęciu zrobiłam z 250 g 
truskawek i 200 g 
śmietany.
truskawkikwaśna 
śmietana - najlepiej 18 % ale może być 12 % ( w wersji light można zrobić z 
jogurtem )
cukierTruskawki myjemy, odrywamy szypułki, tniemy na mniejsze kawałki, rozgniatamy widelcem na papkę. Jeśli 
truskawki są miękkie od razu można je rozgnieść. Dodajemy 
śmietanę i 
cukier. 
Cukier dodajemy małymi porcjami. Mieszamy. Próbujemy jeśli mało słodkie dodajemy więcej 
cukru. Czasami 
truskawki są na tyle słodkie, że 
cukier jest zbędny.Smacznego :)