Wykonanie


W ramach akcji kulinarnej " Grilluj z
łososiem norweskim " przygotowałam dla Was piękne i przepyszne danie, które zaskoczy i zadowoli nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Na moim blogu przepisów na dania z ryb jest już bardzo dużo, bo jak zdążyliście już pewnie zauważyć uwielbiam
ryby a jedną z najbardziej ulubionych jest
łosoś norweski. Dlaczego? Bo można go łączyć z wieloma składnikami, jest bardzo smaczną
rybą i w dodatku łatwo dostępną. Ale wracajmy do naszego przepisu.
Łososia zamarynowałam w
miodowo-cytrynowej marynacie z dodatkiem świeżych plastrów
imbiru. Przygotowałam przepięknie wyglądającą
ćwikłę z
młodych buraczków z dodatkiem
chrzanu żurawinowego, jak i pyszną i prostą
sałatkę z
truskawek, całość podałam z grillowanym
ananasem!Chcesz zaskoczyć gości czymś nietuzinkowym, pysznym i zaskakującym w smaku?To danie jest dla Ciebie!Smacznego!

Składniki :- 4
tuszki z
łososia NORWESKIEGO każda po 150 g- 1/2 świeżego
ananasa-
olej rzepakowy do smarowania płyty grilla na marynatę:- 3 łyżki
miodu eukaliptusowego- 6 łyżek
cytryny- 4 plastry
imbiru-
sól morska
WYKONANIE:
Łososia zamarynuj w marynacie z w/w składników, co najmniej przez 4-5 godzin. Grilluj wraz z
ananasem przez 2,5minuty z każdej strony.- 2
młode buraczki- 3 łyżki
chrzanu z
żurawiną- 2 łyżki
masła-
sól,
pieprzWYKONANIE:-
Młode buraczki obierz, pokrój w kosteczkę, podpraż na
maśle z rondelku, dodaj
chrzan z
żurawiną. Dopraw do smaku. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę.
Sałatka truskawkowa:- łyżka
soku z cytryny- łyżka
soku z ananasa- łyżka
miodu- 250 g
truskawekTruskawki kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy sosem z w/w składników. Podajemy od razu.

Smacznego!;-)

przepis zgłaszam do konkursu: