Wykonanie
Łosoś z piekarnika to gwarancja na szybki, pyszny obiad. Już sam produkt - najszlachetniejsza z ryb o wykwintnym smaku to zapewni. Przygotowując
rybę w piekarniku nie ma możliwości, by się nie udała. Na patelni łatwo ja przesuszyć, a i więcej ze smażeniem pracy.
Łosoś z piekarnika jest zawsze jędrny i soczysty. Nie przepadam za swoistym,
ostrym rybim zapachem, a użycie aromatycznej
kolendry i
imiru skutecznie pozbawią
rybę tego aromatu. Polecam to połączenie smaków.

Składniki na 2 porcje:2 filety z
łososia a 200 g1/2 łyżeczki
soli gruboziarnistej1 łyżka
kolendry30 g świeżego
imbiru1/2
cytryny bioWykonanie:filety z
łososia umyć, osuszyć, skropić
sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1-2 godziny
imir obrać i pokroić drobniutko.
Kolendrę z gruboziarnistą
solą rozetrzeć w moździerzukawałki
łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do dołu. Pastę z
kolendry rozłożyć równomiernie na rybie, przykryć plasterkami
cytryny. Nie ma potrzeby dodawania żadnego tłuszczupiec w 200`C przez 15 minut, następnie piekarnik wyłączyć i
łososia pozostawić w zamkniętym wyłączonym piekarnku jeszcze na 5 minut, by doszedł
łososia podałam z puree ziemniaczanym z
pasternakiem (przepis tutaj) i surówką z
kapusty pekińskiej (przepis tutaj)ŻYCZĘ SMACZNEGO!