Wykonanie
Łosoś to moja ulubiona
ryba, pieką go w piekarniku lub gotuję w parowarze. Bardzo się dziwię, że dopiero teraz pokazuję mój najlepszy sposób na ekspresowo przygotowanego i przepysznego
łososia. Dziwię się bo
łososia w posypce
curry jemy 1-2
razy w tygodniu. Do przyprawienia
ryby używam tylko odrobiny
soli i bardzo aromatycznej mieszanki
curry z młynka.Tak upieczonego
łososia można podać w towarzystwie
ryżu lub
kuskusu z gotowanymi warzywami na zwykły obiad. Bardzo dobrze smakuje również w towarzystwie mieszanki
sałat z
sosem winegret.


Składniki:Filet
łososia ze skórąmieszanka
curry (używam
curry z młynka Kotanyi)1-2 szczypty
solikawałek
cytryny (do skropienia
sokiem łososia po upieczeniu)Przygotowanie:
Łososia oczyścić z ości, posypać
solą i oprószyć obficie mieszanką
curry.
Rybę ułożyć skóra do dołu w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, aż wierzch
ryby lekko się zrumieni.Upieczoną
rybę skropić
sokiem z cytryny.Smacznego