ßßß Cookit - przepis na Grillowany łosoś z sałatką truskawkowo-melonową

Grillowany łosoś z sałatką truskawkowo-melonową

nazwa

Wykonanie

Może warto czsem zamienić nieśmiertelną karkówkę, żeberka, czy kiełbaski na grillowanego łososia? Jestem pewna, że cieszyłby się powodzeniem na każdym ogrodowym przyjęciu .
Jest to mięso, które dość łatwo się rozpada, więc jego grillowanie wymaga tacki, bądż użycia folii aluminiowej lub specjalnego koszyczka do ryb. Łososia możemy przyrządzić na grillu ogrodowym lub zamiennie w kuchni na patelni grillowej.
Proponuję jako marynatę do łososia zieloną pastę curry, której głównym składnikiem jest aromatyczna i orzeżwiająca trawa cytrynowa. Marynata zatem idealnie wpisuje się w grillowe letnie klimaty. Znakomicie smakowo łączy się z łososiem salatka truskawkowo-melonowa z dodatkiem mięty, najsmaczniejsza podana mocno schłodzona. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
4 filety z łososia norweskiego -700-800 g
sól
sok z limonki lub cytryny
2 płaskie łyżeczki pasty curry
olej
Sałatka truskawkowo-melonowa
przepis tutaj: klik
Wykonanie:
świeżego łososia, koniecznie ze skórą umyć, osuszyć i pokroić na porcje (mrożonego wcześniej rozmrozić)
rybę skropić sokiem z cytryny i posolić, następnie posmarować pastą curry. Pasta jest bardzo ostra, więc ilość jej musisz dobrać do własnych preferencji smakowych
tackę lub patelnię grillową wysmarować olejem przy pomocy pędzla
łososia ułożyć skórą do dołu i piec kilka minut, do zrumienienia skóry. Następnie opiekać po 2 minuty z pozostałych 3 stron. Odłożyć łososia na bok (będzie jeszcze surowy w środku), najlepiej przykrytego folia aluminiową, by doszedł. W ten sposób upieczony łosoś będzie mięciutki i rozpływający się w ustach.
gdy będziesz łososia trzymać na patelni tak długo, by przepiekł sie do środka, na pewno będzie przesuszony, a pieczony za długo, stanie sie wręcz wiórowaty
podawać z dowolmymi dodatkami. U mnie z sałatką truskawkowo-melonowa i ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach stanowił danie obiadowe
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
UWAGI: Dlaczego zawsze należy rybę skrapiać sokiem z cytryny?
Silny kwasowy charakter cytryny idealnie się tu nadaje, a jony H+ łącza się wówczas z trimetyloaminą, która odpowiada za nieprzyjemny zapach morskich pyszności. W wyniku tej reakcji powstaje związek o charakterze soli, a nieprzyjemny rybi zapach się ulatnia.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/06/grillowany-losos-z-salatka-truskawkowo.html