Wykonanie
...lub, jak podaje, ulubiona ostatnio, książka : norweski przysmak
rybno-
owocowy. To moja druga propozycja
truskawkowo - rybna, obie gorąco polecam.
kilogram filetów z
łososia norweskiego (bez skóry)200 g
sera żółtego300 g
truskawekolejsałata2 łyżki soku z
pomarańczy (lub
cytryny)
sól,
pieprz ziarnisty
Łososia umyć, osuszyć, lekko posolić, posypać świeżo zmielonym
pieprzem i skropić
sokiem z
pomarańczy.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Truskawki pokroić w plasterki (kilka odłożyć do dekoracji).
Łososia ułożyć w posmarowanej
olejem formie. Posypać tartym
serem, obłożyć
truskawkami i skropić
olejem.Zapiekać ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni, aż
ser lekko się zarumieni.Podawać na liściach
sałaty, udekorowane połówkami
truskawek.Smacznego!