Wykonanie
Pr ze pi s z kuchni Norweskiej (chyba się troszkę spóźniłam do podróżowania z widelcem po Europie). Jak zobaczyłam zdjęcie w mojej Wielkiej Książce Kucharskiej, wiedziałam, że jak tylko pojawią się
truskawki to
będę musiała spróbować. No i się nie zawiodłam. Bardzo, ale to bardzo ciekawe połączenie, no i do tego dietetyczne (no może oprócz tego
żółtego sera)
Składniki:1 kg filetu z
łososia norweskiego bez skóry (dałam połowę mniej)20 dag
żółtego sera30 dag
truskaweksól,
pieprzolejWykonanie:
Łososia umyć, osuszyć lekko posolić i posypać świeżo zmielonym
pieprzem. Umyte
truskawki pokroić w plasterki.
Żółty ser zetrzeć na grubej tarce.
Łososia ułożyć w posmarowanej
olejem formie, posypać
serem obłożyć
truskawkami w plasterkach. Skropić
olejem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż
ser się lekko zrumieni.Smacznego/wydrukuj przepis/