Wykonanie
Pieczenie
ryby bez dodatku tłuszczu:Filet z
łososia bądź innej
ryby myjemy i osuszamy. Nie odcinamy skóry!Na blaszce do pieczenia kładziemy folie aluminiową na całej powierzchni.Na folii wysypujemy sporą ilość
soli. Tak:P zwykłej
soli. Warstwa musi być przynajmniej 5mm, ponieważ
sól będzie wchłaniać
rybne soki podczas pieczenia.Na
soli kładziemy filet. Oczywiście skóra jest tą powierzchnią która bezpośrednio leży na
soli.Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180*C) przez około 15min.Po upieczeniu wyjmijcie blachę z piekarnika i
łopatką podważcie
rybę tak aby oddzielić skórę od
mięsa. Skóra przywrze do słonej skorupy więc powinno pójść łatwo:)Przed pieczeniem na
rybce możecie ułożyć krążki
cebuli i
pomidora, który później pysznie smakuje, a
ryba ma piękny aromat. Oczywiście
Ryba wcześniej powinna być nasolona i doprawiona wg uznania.Ja zawsze
solę,
pieprzę, dodaje
czosnek wyciśnięty przez praskę, sypie
ziołami (
bazylia,
koperek, pietruszkaitp) i układam właśnie
cebulę i
pomidora.
Ryba na ciepło i na zimno smakuje wyśmienicie! W dodatku jemy tylko zdrowy tłuszcz
rybi i warzywa.