ßßß
Pieczenie ryby bez dodatku tłuszczu:Filet z łososia bądź innej ryby myjemy i osuszamy. Nie odcinamy skóry!Na blaszce do pieczenia kładziemy folie aluminiową na całej powierzchni.Na folii wysypujemy sporą ilość soli. Tak:P zwykłej soli. Warstwa musi być przynajmniej 5mm, ponieważ sól będzie wchłaniać rybne soki podczas pieczenia.Na soli kładziemy filet. Oczywiście skóra jest tą powierzchnią która bezpośrednio leży na soli.Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180*C) przez około 15min.Po upieczeniu wyjmijcie blachę z piekarnika i łopatką podważcie rybę tak aby oddzielić skórę od mięsa. Skóra przywrze do słonej skorupy więc powinno pójść łatwo:)Przed pieczeniem na rybce możecie ułożyć krążki cebuli i pomidora, który później pysznie smakuje, a ryba ma piękny aromat. Oczywiście Ryba wcześniej powinna być nasolona i doprawiona wg uznania.Ja zawsze solę, pieprzę, dodaje czosnek wyciśnięty przez praskę, sypie ziołami (bazylia, koperek, pietruszkaitp) i układam właśnie cebulę i pomidora.Ryba na ciepło i na zimno smakuje wyśmienicie! W dodatku jemy tylko zdrowy tłuszcz rybi i warzywa.